Alva Andersson sopsorterar sopor för ett bättre klimat.

Vi har nog alla hört om hur vårt klimat börjar ge upp och de flesta känner nog en ganska stor sorg över det.

Haven, skogen, luften och allt de som är så vackert och rogivande är på väg mot ett bistert slut. Men det finns fortfarande tid för oss att förändra vårt leverne. Men vad kan jag som liten människa då göra?

Sälj de saker du inte använder.
De saker du har tröttnat på kan någon annan få nytta och glädje av. Idag köper väldigt många hellre nya saker än att köpa begagnat. Men tänk dig hur mycket energi man kan spara naturen på att köpa något begagnat. En annan vinkling på återanvändning är att åter-använda plastpåsar. Om vi istället för att köpa nya varje gång vi handlar, återanvänder plastpåsar så sparar vi väldigt mycket plast och produktionen av plastpåsen blir inte lika
onödig eftersom vi har använt dem flera gånger.

Återvinn och panta.
Att återvinna plast, metall, papper och så vidare, gör så att vi sparar massor av energi på att återanvända istället för att nyproducera. Till exempel om du återvinner en konservburk så sparar vi samma mängd energi som krävs för att titta på TV i sju timmar. Att återvinna din dagstidning sparar lika mycket energi som det krävs för att koka 38 koppar kaffe. Återvinning kan tyckas onödigt men när man ser det i en sådan här jämförelse så kan man förstå att det ändå blir en del av det. Även att panta är viktigt. Pantar vi fyra stycken burkar sparar den mängd energi det kostar att ha ugnen på i 30 minuter.
Dessutom så får man ju tillbaka lite i form av pengar när man pantar.

Ät mer växtbaserat!
Enligt en studie från Naturskyddsföreningen så påverkar kött- och mejeriindustrin vårt klimat lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Korna är de som är de största bovarna eftersom att de släpper ut stora mängder metangas. Men även resterande del av produktionen släpper ut väldigt mycket växthusgaser. Många kan tycka det är svårt att laga vegetarisk mat när de har lagat mat baserat på kött hela livet men det är aldrig för sent att lära sig något nytt!

Det finns idag väldigt mycket köttersättande produkter men det går såklart lika bra att använda sig av bönor, linser och andra baljväxter. Behöver du tips och inspiration så finns det massor av hemsidor som fokuserar på vegetarisk mat, till exempel ”javligtgott.se” och ”undertian.se”. En bonus är att vegetarisk mat ofta är billigare, så du har mer pengar att lägga på annat!

Res kollektivt – men inte med flyg.
Att hellre förflytta sig kollektivt är ju ett välkänt sätt att bespara naturen på utsläpp. Självklart är det ju bäst om du tar dig dit du behöver med antingen cykel eller genom att gå, men har du inte möjlighet till det så är det väldigt mycket bättre att ta bussen, tåget eller annan kollektivtrafik.

Det är lätt att tro att det inte gör någon skillnad eller spelar roll vad man gör för att det finns de som gör värre saker mot miljön. När du kommer i dessa tankar måste du komma ihåg att alla kan vi göra skillnad, men alla måste vi göra vår del. För din skull, för min skull och för våra barns framtids skull. Tillsammans kan vi rädda vår planet!

Text & Bild: Emma Selan

Föregående artikelFrån IT till SPA-bad och pumpar
Nästa artikelEkonomigolv expanderar ytterligare