Albin Jermund Johansson sjunger och producerarsin musik i sin studio

Karlshamn

Albin Jermund Johansson är en artist, producent, låtskrivare, trubadur, solosångare och skådespelare. Men nu vill han främst satsa på musiken och har släppt sin första skiva som heter En småstadsdröm EP. Ni kanske känner igen honom från Verateatern där han varit med i 4 höstproduktioner och från Teatersmedjan där han redan som 6 åring gick med och har sina rötter i skådespeleriet därifrån. – Det har hjälpt mig att framföra stor påverkan på ett positivt sätt, berättar Albin. På högstadiet kom musiken in i hans liv och på gymnasiet gick Albin estetisk linje med inriktning på musik. Det var en tight klass som gjorde shower och musiken blomstrade. Albin har gett ut sin första skiva med namnet En småstadsdröm EP som innehåller 5 låtar som alla har ett gemensamt ämne eftersom de speglar olika slags drömmar. Man ser en röd tråd genom hela skivan.

Albin spelar flera olika instrument, bland annat gitarr

Första låten på skivan heter En småstadsdröm och den handlar om att vara beredd på att följa sina drömmar. Låten När mor-gondagen gryr handlar om drömmen om att hitta kärleken. Finn fem fel handlar om att hitta sig själv och låten Farfar är en personlig låt som Albin skrivit själv som handlar om saknad och att återförenas. Låten Raketen handlar om att följa sina drömmar och den låg etta i nio veckor på P4 Blekinges topp-lista och det fick honom att bli motiverad till att fortsätta med musiken. Omslaget till En småstadsdröm EP är gjort av Johan Jansson. – När man släpper en skiva ska omslaget förstärka känslorna med musiken, berättar Albin. Albin är noga med att berätta att han har samarbetat med flera andra inom musiken och de heter Pontus Svensson, Markus Mattsson, Niklas Holtne, Oscar Jönsson och Nea Ekdahl Bejmar. Han tycker att det är bra att våga ta hjälp av andra för det är en styrka och blir ett vinnande koncept. Albins favoritlåt heter Farfar eftersom det är en personlig låt som tar upp många känsliga ämnen.

– Det krävs ett steg att släppa sina låtar på streamingtjänster och blotta sig för alla, berättar Albin Jermund. Albin är ny i artistbranschen men har spelat musik genom att vara trubadur och solosångare i kyrkan med gitarr. Andra instrument som han spelar är munspel och ukulele. Albin tycker att hans musik är svår att sätta in i en specifik genre men berättar att det är en blandning av vismusik, pop, alternativ musik och folkmusik. Det är modern radiovänlig musik på svenska. Från Coldplay och U2 har Albin hittat inspiration i hur man producerar och kan producera musik själv. Han hittar även inspiration i Håkan Hellströms och Markus Krunegårds musik samt ifrån att bo i en småstad där det är som ett race i vem som gör vad först. Albin Jermund är ett artistnamn eftersom Jermund är hans mellannamn. Namnet Germund kommer ifrån när hans pappa lyssnade på radion där de pratade om namn man borde ta bort från almanackan. Hans pappa gillade namnet men hans syster stavade fel och då blev det Jermund med bokstaven J istället för G. Albin livnär sig på sitt artisteri på heltid och vill man ha mer information kan man besöka hans hemsida albinjermund.se.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelAxeltorps dansbana 1907 – 1926
Nästa artikelKulturföreningen Borres Vänners årsmöte 2021