Föreningen Kallbadhusets vänner i Vägga’s ordförande Glenn Broberg framför kallbadhuset

Karlshamn
Föreningen Kallbadhusets vänner i Vägga bildades 2008 och har runt 450 medlemmar. Ordförande Glenn Broberg har varit pådrivande i föreningen och har varit med sedan starten.
1998 samlades ett glatt gäng som gillade att bada. Ett par år senare skaffade de en bastuflotte vid Saltsjöbaden men de spånade redan då om ett kallbadhus.
För att kunna bygga ett kallbadhus hyrde de ut bastuflotten för att få in pengar. Hösten 2014 sattes första skopan i marken för att påbörja arbetet till Karlshamns kallbadhus. Drygt ett år senare stod det färdigt. De blev supernöjda med bygget som kostade 8 miljoner berättar Glenn Broberg.
Det är väldigt populärt och folk kommer från när och fjärran. Kallbadhuset är tillgängligt för alla och man behöver inte vara medlem i föreningen.
Glenn berättar att han alltid gillat att bada, speciellt kallbad. Det började han med vid Nytorpet redan som 15-åring. Det har blivit friskvård att bada kallt. Det är en fantastisk känsla att bada i havet oavsett säsong och vattentemperatur och att det är välgörande för själen att blicka ut över vattnet när man sitter i bastun.
Besökarna är lyriska över kallbadhuset och vill gärna återanvända berättar Glenn. De kommer från flera olika världsdelar och många besökare och medlemmar återkommer varje vecka. Glenn vill poängtera att nu under corona är det viktigt att man visar hänsyn till varandra. Det får vara max 8 personer på damsidan, 8 personer på herrsidan och 8 personer i loungen.
Det är viktigt att följa restriktionerna och är där fullt får man återkomma senare.
På Kallbad.com kan man komma i kontakt med föreningen Kallbadhusets vänner i Vägga.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelFantastiska Mormors Bakeri
Nästa artikelKeramik, måleri och samiska smycken i Sternö vindhamn