Karlshamn
Louise Heatta är en konsthantverkare av samisk börd som växte upp i Tänndalen. Detta har hon arbetat med i 30 år och får nya idéer hela tiden som inte hinner bli gjorda.
I Sternö vindhamn hittar man hennes ateljé Rafi där hon gör smycken i silver med renhorn och ädelsten och arbetar med filigranteknik med silvertråd och tänger.
Renhornen slipas, sågas och formas för att passa smycket och hornen kommer ifrån den jojkande artisten Jon-Henrik Fjällgrens pappas renar. Louises pappa var slöjdare och gjorde bland annat knivar och kåsor. Det var i hans verkstad som Louise började sitt hantverk med tenn och renhorn. Louise får inspiration från olika kulturer och från naturen.
Igelkottstaggar är blanka och kan bli en fin detalj till ett smycke.
I Peru lever man nära naturen och där är det många som arbetar med silvertråd. Det var där som Louise fick inspiration till hantverket och började blanda in renhorn och silver i sitt arbete. I 20 års tid bodde Louise utomlands i USA, Australien, Grekland, Peru och på en segelbåt i Spanien. Att arbeta som konstnär gör att Louise kan vara överallt i världen. Louise målar främst i akvarell men även akryl, olja och blyerts. Sedan arbetar hon i lera som bränns så att det blir keramik.Det är både förbruksföremål och skulpturer.
Louise tycker att det är roligt att göra smycken och keramik för att det är väldigt kreativt. Speciellt när det är bruksföremål för då kan man både använda det och titta på det.
Man kan göra keramiken till en lampa genom att tillsätta belysning. ”Man sugs in i leran och är bara där” berättar Louise Heatta om sitt skapande. Keramiken bränns två gånger, först skröjbränning och sedan målar man och glaserar. Sedan ska keramiken in i ugnen igen. Louise anordnar kurser i målning med porträtt, blyerts, akvarell, akryl och olja.
Deltagarna får hjälp med det som de vill göra. Det kan vara allt ifrån drejning, skulpturer till tömmar och kavling. Deltagarna säger på kurserna att det är den bästa dagen på veckan för att det är en meditation och mindfulness för själen där de får skapa. För att synas anordnar Louise utställningar, är med på konstrundor, marknader och anordnar kurser. För att komma i kontakt med Louise Heatta kan man besöka hennes Facebooksida Atelje Rafi.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelKallbadhuset i Karlshamn har blivit ett populärt utflyktsmål
Nästa artikelBräkne-Hoby Scoutkår – en bred förening som även intresserar sig för samhällsfrågor