Fordon
Egentligen brukar jag inte kolla upp bilarna jag provar för att kunna förmedla en förstaupplevelse och prismässigt jämföra rättvist, men när vi bestämmer oss för att denna gång prova Renault Kadjar vet jag ju att det surrats om att det är väldigt mycket bil för pengarna.

I min vänskapskrets är bilar ett hett ämne och då har denna modell flertal gånger tagits upp och jämförts prismässigt med ett par år gammal bil.

Kadjar som är en så kallad SUV eller Crossover har fått mycket beröm för sin design, både inre och yttre, så på väg mot Ahlberg Bil i Karlshamn för att låna en Kadjar för att prova den är jag mycket nyfiken. Med ett för tillfället kampanjpris från 199.900:- bör man kanske inte ha för stora förväntningar, eller?

Innan färd så kollar jag som vanligt upp dem mest väsentliga reglagen och de hittar jag ganska lätt, vilket känns tryggt. Min första upplevelse är att man sitter väldigt högt vilket ger en gedigen uppsikt över övrig trafik.

På panelen mellan förar och passagerarsäte sitter ett reglage jag inte känner igen, så det får jag kolla upp. Reglaget har tre funktioner:
2 WD, autoläge och lockläge. 2 WD är ju logiskt att bilen enbart kör med tvåhjulsdrift, autoläge överförs vridmomentet uteslutande till framhjulen vid normala förhållande, i lockläge fördelas vridmomentet lika mellan fram och bakhjulen och bibehålls upp till 40 km/h på sand, lera, snö och grus.

På väg in till Karlshamn väljer jag autoläge och beger mig mot stan. Stolarna är ju en viktig detalj och trots känslan att sitta högt känns det bekvämt för hela benen. Jag kör ut mot Österport och tycker att Kadjar känns följsam och enkel att hantera. Det är ju inte den största modellen i segmentet men känns fullt tillräcklig, nästan atletiskt om jag ska försöka förklara. Vid några backövningar får man bra hjälp av en klar och tydlig backkamera. Det låter kanske fånigt men jag gillar att vända mig om efter att ha parkerat bilen och känna, oj vilken snygg bil jag har och där hamnar definitivt Kadjar.

Det är gott om utrymme i hela kupén. När jag stannar till för att ta en bild inne i stan så passar jag på att prova volymen i baksätet som inte heller gör mig besviken. Skönt säte med gott om utrymme för benen, jag är väl av medellängd (1,80) och jag tror att 10 cm längd till inte heller hade klagat. Eftersom det är en Crossover måste vi ju testa bilen på lite guppigare grusväg. Väl framme vid en sådan så inväntar jag att skifta läge från autoläge till lockläge. Skillnaden märks markant då jag slår över till lockläge, även om det är en ojämn mindre grusväg känns bilen väldigt stabil.

När jag åter är i Asarum kan jag konstatera att Renault Kadjar är väldigt mycket bil för pengarna och rekommenderar starkt att om ni är ute efter en snygg, modern SUV för lite mindre pengar än i övriga sortimentet prova Renault Kadjar.

Text & Bild: Magnus Kajrup

FAKTA: RENAULT KADJAR
Pris: Kampanjpris 199.900:-.
Mått, cm: L 445/B 184/H 161.
Motor: Diesel. Tvärställd radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 15,4:1. Borrning/slag 80/79,5 mm, cylindervolym 1 598 cm3. Max effekt 130 hk (96 kW) vid 4 000 r/­min, max vridmoment 320 Nm vid 1 750 r/­min.
Kraftöverföring: Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,7 meter.
Bromsar: Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 215/60 WR 17.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 10,5 s, toppfart 190 km/h.
Bränsleförbrukning: Stad 0,54, landsväg 0,44, blandad körning 0,48. CO2 126 g/km.
Garantier: Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, assistans 5 år/assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.
Skatt: 1 885 kronor per år.

Föregående artikelTräffa Karlshamns egna Trumdoktor!
Nästa artikelDönaberga lyfte vasstaket upp i det blå…