Här är en av de större jättegrytorna i Tararp.

Karlshamn
Nordost om Asarum finner vi Tararp. Här kan du vandra i vacker miljö för att se på lämningar från istiden, nämligen jättegrytor, ett av många märkliga men vackra fenomen i vår natur.

Namnet kommer från att man förr trodde att det var jättar som lagade sin mat i berghålorna, men grytorna bildades när det forsade smältvatten från inlandsisen med stor kraft, som på så vis svarvade ut håligheter i berget. Det var inte helt ovanligt att människor kastade ner mynt i dom, som en form av offergåva till jättarna, detta som på många platser ansetts ge fiskelycka.
I Tararp finns flera jättegrytor i olika storlekar. De största är fyra meter djupa och en av grytorna har för längesedan spruckit och från sidan kan man se hur en sådan ser ut i genomskärning. Här erbjuds en kort led på en halv kilometer för att uppleva grytorna, som är skyddat som naturminne.
Detta är en verklig sevärdhet även för den som inte är så kunnig inom geologi, men ändå är nyfiken. Naturens märkligheter är en upplevelse värd namnet för vem som helst. Här kan man även ta med sig fika till den rastplats som är beläget vid jättegrytorna med utsikt över odlingslandskapet.
I Tararp finns även ytterligare en sevärdhet, det är den hunda år gamla lanthandeln, men för att se den inifrån måste man beställa i förväg.

Vägbeskrivning:
E22 mot Karlshamn
Avfart ”Karlshamns hamnar”
Väg 29 mot Växjö
Norr om Asarum höger mot Långasjönäs
Fortsätta denna väg till avtagsväg Tararp
Kör mot Farslycke vid 4- vägskorsning finns ett vägmärke ”kringlan”
Några hundra meter och det finns en parkering på höger sida.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelPåskloppis i Gaslunda
Nästa artikelFriluftsliv mot psykisk ohälsa