Birgitta Svedin med tollaren Daffi

Karlshamn
Karlshamns brukshunds-klubb anordnande ett trevligt evenemang i Sternö där hunden fick vara i centrum. Där fanns flera olika aktiviteter för hunden såsom rallylydnad, agility, tjänstehundverksamhet, sund med hund och duktig hund.

Alice Nilssons hund Bobby

Under hundmarschen fanns en tipsrunda med hundrelaterade frågor. När hundarna med deras mattar och hussar kom i mål fick de en pin och diplom för deras insats. Under tipsrundan kunde man svara på frågor men även prata med olika sektioner av Svenska brukshundsklubben. Man kunde bland annat prata med Tjänstehund där man oavsett ras eller erfarenhet kan få gå en patrullhundsutbildning om man uppföljer de olika kriterierna. Föraren behöver bli soldat i ett hemvärnsförband och tycka om att vara ute i skog och mark, vara svensk medborgare och över 18 år.

Camilla Albertsson och Alice Nilsson tillsammans
med hundarna Toffee och Bobby.

Hunden ska inte vara skotträdd, vara lydig, ha underull och ha en mankhöjd mellan 40-65 cm. Svenska brukshundsklubben har också Specialsök där hundarna får lära sig att leta med hjälp av sitt luktsinne. På rallylydnad har man två slingor som hundarna får gå tillsammans med sin förare. Banan består av flera skyltar där det står vad hunden ska göra. Det fanns bland annat 8ans frestelser där hunden ska gå som i en åtta samtidigt som där ligger hundleksaker för att distrahera. Man börjar i nybörjarklass och det går upp till mästarklass, så svårighetsgraden ökar hela tiden. Under rallylydnad får man prata med hunden men man får inte röra den. – Det handlar om glädje och samarbete men man får inte vara sträng mot hunden, säger Birgitta Svedin. Birgittas hund Daffi som är en tollare, är arbetsvillig och är nyligen anmäld till en kurs i freestyle. Agility är en hundsport där hundarna får hoppa över hinder, springa genom tunnlar och göra slalom mellan pinnar. – Det går ut på att hunden ska ta sig runt på en bana utan att riva hinder, berättar Alice Nilsson. Alice Nilsson är ganska ny inom agilityn och utför detta med sin hund Bobby som är en cavapoo. Alice tycker att det är roligt eftersom man tränar både själv och sin hund. Det handlar om både lydnad och följsamhet, och att ha roligt ihop. När man utför agility är det mycket järngympa för förarna. – Banorna är mer komplicerade ju högre upp i klasserna man kommer, säger Camilla Albertsson. Camilla utför agility tillsammans med sin hund beaglen Toffee som älskar när man kastar bollar som hon gladeligen springer och hämtar. Att vara medlem i Karlshamns brukshundsklubb handlar om gemenskap och att få träffa nya människor med samma hundintresse. Det kommer att släppas nya kurser till våren så då är det bara att hålla utkik på Facebook och föreningens hemsida.

Camilla Albertsson utför agility med sin beagle Toffee

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelJubileums firande hos Solhörnan och Cillas hårstudio
Nästa artikelSvängstaborna samlades under Svängsta dagen