Arrangörerna ser fram emot smakfestivalen i Näsviken. Henrik Arvidsson, Elin Sandelius, Marianne Westerberg, Robert Helberg, Peter Johansson, Anders Englesson, Anders Jönsson, Catarina Palo och Karl-Johan Arto. Foto: Magnus Kajrup

Karlshamn
Näst efter travet, inleds Östersjöfestivalen 2017 av en av de största satsningarna av det nya formatet. Loka producenter kommer att erbjuda sina produkter.

Öl och vinfestival är det som står först på programmet. Det blir en bra ”förfest” innan konserten på torget.

Smakfesten kommer att husera med stora tält på Näsviken fr.om onsdag klockan 15.
Vi träffar en av utställarna och arrangörer ett par veckor innan festivalen, just på Näsviken.

– Finare kuliss till en festival går ju knappast att hitta säger Elin Sandelius och blickar ut mot havet.

– Tillståndet för att dricka alkoholhaltiga drycker gäller hela Smakfestens område berättar Robert Hedberg, så om vi får som vi vill så blir det fina dagar och ljumna kvällar så kan man ta med sig dryck och njuta av den fantastiska utsikten fortsätter Robert som tidigare har arrangerat Ölfestival, men ansluter nu till Smakfesten. Eftersom vi erbjuder lokala kvalitetsdrycker så kommer vi inte att servera i ”festivalglas” eftersom vi tycker det fråntar smaken så vi har härdade vin och ölglas, fortsätter Robert och betonar att det självklart kommer att serveras alkoholfria alternativ.

Ett annat inslag på festivalen är Henrik Arvidsson, som inte för så länge sedan utsågs med guld på SM i kafferosteri.

-Vi ser verkligen fram emot detta berättar Henrik. Jag vill gärna förmedla mina kunskaper, berätta om kaffekulturen och hur man gör kaffe bra. Min förhoppning är att besökarna är riktigt kaffesugna, då en del av inkomsterna härifrån går till min resa till Kina senare i höst där kaffe-VM kommer att avgöras.

Deltagarna pratar alla sig varma om att Smakfesten blir ett viktigt redskap för att fler ska få upp kunskapen om hur många lokala producenter det finns och få prova på att smaka på det.

Vidare kommer det att erbjudas vin och champagneprovningar, matserveringar och föreläsningar som ska inspirera besökarna. Bl.a kommer TV Kocken Tareq Taylor, Konferencier är Jesper ”Mitt i maten” Aspegren.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelIföverkens Industrimuseum – en plats för konst och historia
Nästa artikelSommarkyrkan – Mötesplatsen mitt i stan