Föreställning av Anna-Lena Hemström.

I kombination med Årsmötet för Karlshamns Riksteaterförening hölls en föreställning om Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad. Föreställningen gjordes av Anna-Lena Hemström.

1921 fick kvinnor rösträtt, fyra år senare öppnades Fogelstad kvinnliga medborgarskola. Skolan startades av fem kvinnor, Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Kerstin Hesselgren, Honorine Hermelin samt Elin Wägner. Elisabeth var en av de första kvinnorna som valdes in i riksdagen, Ada var en av Sveriges första kvinnliga läkare och Kerstin var Sveriges första yrkesinspektris. Elin var med och grundade Rädda Barnen och Honorie var pedagog som sedan kom att bli rektor på Fogelstad. I föreställningen spelar Anna-Lena de olika kvinnorna och för en monolog där berättelsen om deras och skolans liv tas upp. Monologen kompletteras av musik och sång.

Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad blev en populär skola och föreläsare som bland andra Selma Lagerlöf var där på besök. Kurserna på skolan betydde mycket för deltagarna och kan beskrivas med ett citat från en av deltagarna:

– Jag kom hit som ingenting och cyklade härifrån som en människa.

Anna-Lena avslutar föreställningen med att tacka alla kvinnor som gjort en förändring. Hon tackar för allt de gjort för oss i framtiden.

Text & Foto: Emma Selan

Föregående artikelAoms mat tar dig till Thailand
Nästa artikelAtt kyla och värma – komplicerade uppgifter