Både barn och vuxna tyckte att det var spännande med orientering och Hitta ut

Trensum
På Eriksberg anordnades det en dag med många barnaktiviteter där solen strålade och man kunde verkligen njuta av vårvädret. Det blev en populär dag för barnfamiljer.
Svenska kyrkan hade pysselbord där man kunde pyssla med glasspinnar, knäckformar, piprensare och silkespapper. Det gjordes staket, bikupor och blommor. Det var bara fantasin som satte gränserna. Man kunde även leta påskägg för att sedan gå in i Eriksbergs shop för att få en pysselpåse eller godispåse och på en stor gräsplan kunde man hoppa säck, kasta boll med mera.

Bibbi Brorsson har skrivit om torparna på Eriksberg

Stigmännens orienteringsklubb stod och informerade om Hitta ut och sin orientering. Barnen kunde prova på en liten bana där 4 kontroller skulle tas eller kunde man gå en liten längre på 1,5 kilometer. Bibbi Brorsson var på plats och berättade om sin bok Eriksberg, ett säteri genom 370 år. Den handlar om de gamla torparna som bodde i trakten. Bibbi berättar att 2001 började hon att skriva om torparna. – Man får inte glömma torparna som bodde här, säger Bibbi Brorsson.
Bibbi ville kartlägga torpen som låg här runtomkring och det fanns torpkurser där hon fick möjlighet att träffa alla ättlingar. Tack vare deras information kunde hon skriva ett häfte om torparna. Häftena tog snabbt slut och de var många som visade intresse och därför skrev Bibbi en hel bok. Bibbi har hittat både sin egen släkt här och sin mans och tycker att det är väldigt intressant. Men det är jobbigt många gånger eftersom det var stor barndödlighet förr. Nu håller hon på med en ny bok där hon skriver om byarna i Åryd och Hällaryd.
– Det är ett viktigt arv och man saknar den biten att man inte frågade den äldre generationen innan de gick bort, säger Bibbi. Men att Bibbi skulle bli författare var bara något som hände och hade de inte varit för Eriksberg hade hon aldrig skrivit en bok berättar hon.
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelTräfigurer och en teckning i gåva till Borre Museum
Nästa artikelSäsongpremiär för Blue Note på ”nya” Golfkrogen