Välkomna på Lindy Hop!

Har ni hört talas om Lindy Hop? Ewa Johansson är den entusiastiska dansledaren som gärna vill berätta om det för oss!

Detta är en glädjefylld pardans som har sitt ursprung i 20- och 30-talets Harlem, New York. Via filmer och tävlingar i Ballroom dance spreds dansen vidare till Europa. Det var väldigt populärt bland soldaterna som reste över Atlanten i samband med andra världskriget. Ett äldre svenskt namn på dansen som ni kanske hört talas om är jitterbugg.

Danstempot kan variera från mycket snabbt till mycket långsamt och utförs till tonerna av swingjazz och blues. Här i Bellevueparkens lokal som kallas ”Dans Inn” samlas nybörjare och erfarna dansare en gång i veckan och dansar för glädjen och motionens skull. Uppvisningsdans och tävlingar är vanligt inom denna dansen men det är inte det som tänkts med denna kursen.

I högtalaren spelas ”Solid as a rock” med Ella Fitzgerald sen följer toner av Count Basie, Sammy Davies Jr. och Dinah Washington. Ewa berättar att hon lärt ut dansen sedan 2014 och av de deltagare som började med henne då har många stannat kvar genom alla dessa år. Tyvärr är det lite obalans mellan manliga och kvinnliga deltagare så det önskas ett tillskott av manliga deltagare. Under tiden parar tjejerna ihop sig och stämningen är väldigt god i danslokalen.

Det brukar även anordnas danskvällar så man möter andra dansklubbar främst från Växjö och Karlskrona. Efter sommaren drar nya kurser igång så kontakta Studieförbundet Vuxenskolan och håll lite koll ”Sydöst Swing Dance Calendar” på Facebook om du blir intresserad av att börja umgås i dessa dansanta glada kretsar.

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelÅrets Påskrunda med Troels Kirk
Nästa artikelPensionat Strömbacken öppnar igen efter 4 år