Den gamla sågen.

Redan i hallen stannar jag – fascinerad av det jag ser: segelbåt med rött segel, vraket som tittar upp ur vattenytan, höna och tupp så levande att man vill ta på dem, en häger som precis lyfter från sjön och kråkorna som pratar med varandra.

Ibland målar Troels jättetavlor med djur i naturlig storlek.

2013 åkte han till Pulken och målade två tranor i naturlig storlek och tavlan blev 180 ggr 360. 2014 målade han sina berömda shirehästar – arbetshästar i vinterlandskap 245 ggr 380. När hästägaren utbrast ”Det här är mina grabbar”

visste jag att tavlan var färdig, säger Troels. ”Processen är det roliga och att möta folk direkt i min ateljé – det gör mig lycklig!”

I år var det den tionde Påskrundan i Sverige och intresset växer för varje år.

Troels hade besök av 5000 personer i år och telefonen ringer när jag är där, det är flera som vill komma. En veterinär från Ghana dyker upp med sällskap.

Det hjälper förstås till att Troels blev intervjuad i SVT i Kulturprogrammet Sverige av Fredrik Önnevall med filmaren Peter Wirén, ett program som sändes den 4 maj.
Troels är en riktig naturmänniska: fiskar och vandrar i fjällen – är alltid på jakt att måla naturliga färger och har skissblocken och kameran med sig och han har ett mycket gott minne för att återskapa det han ser.

Det bästa med Facebook och Instagram är kontakten med alla kolleger runt i världen.
En japansk konstnär hörde av sig efter att ha sett TV-programmet, jag har vänner och kolleger i Wales, Frankrike, Canada, USA, Sydamerika och Mexico och vi stöttar varandra.
Troels har vunnit första pris i tidningen ”International Artists Magazin” med tavlan ”Ett Vårträd.”

I höst gör Troels en demo ”hur en tavla blir till” och han ska börja med grafik.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelUtemuseum på Ivö klack lockar intresse
Nästa artikelEwa bjuder in till dans