Elisabet och Bo framför sitt hus och pensionat som hälsar välkommen.

Jag hade stämt träff med Elisabet Knutsson och hennes sambo Bo Jönsson I deras hem och pensionat i Östafors.

Hur det hela började 1981 – Elisabet berättar:
Vi letade efter ett hus där jag fick plats med mina 12 vävstolar, det var så vi hittade till Strömbacken.

Jag hade internatkurser på sommaren i vävning och växtfärgning, vi använde stora tvättgrytor, där varje hg garn kräver 5 l vatten. Efter två år startade jag en postorderfirma med beställningar på 100 paket/dag.

1990 kom den ekonomiska krisen och jag utbildade mig till matte och NO-lärare på högstadiet. Jag började arbeta som lärare i Sölvesborg, Bromölla och Olofström under ca 10 år, under tiden startade Bo en datafirma.

2009 ritade jag om vår gamla lägenhet på nedre botten till en restaurang och så flyttade vi upp en våning. 2012 byggde Bo och Lasse Snickare ”Glashuset” som Elisabet ritat och designat. Vi hade många kalas här från 2011-2014 med busslaster av folk. Det blev ett avbrott 2014 när jag ersatte Gustav Fridolin i riksdagen – min mest fantastiska och slitsamma tid.

2019 är nystarten för oss. Hit kommer livsnjutare och vandrare i åldrarna 55+. Vi har ett par från Köpenhamn som ”bara vill komma hit och sitta i trädgården”. Här går både Skåne-Blekinge och Näsumaleden förbi och våra gäster önskar en bra säng, en tre-rätters middag med vin/öl.

Vi kan också erbjuda ett ekologiskt ”veganvin” och all mat är 90% kravcertifierad.

Jag är mycket nyfiken på husets historia, men inser att det kräver en egen artikel.

De äldsta delarna från mittenbiten av nedre botten är från 1790. Huset har byggts ut i omgångar och är idag 480 kvm. Det finns tre dubbelrum och bokningarna startar på allvar från 23 juni-18 augusti. Det ligger mitt i skogen och det är lätt att komma hit med bussen säger både Elisabet och Bo.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelEwa bjuder in till dans
Nästa artikelFramgångsrikt för MK Jämke