Hela ensemblen.

I nygamla spår – så heter Dragspelsklubbens nya skiva.

Karlshamns Dragspelsklubb har under våren och sommaren jobbat med ett projekt som de för bara en vecka sedan, alltså under vecka 46, blev klara med och släppte till allmänheten. Projektet är en skiva med hela sexton låtar i olika genrer. Främst är det dock dansmusik, även kallat gammeltjoa, så som vals, hambo och schottis som spelas. På skivan
ackompanjeras dragspelen av en virveltrumma, hi-hat, bas, gitarr och sång. De låtar som finns är bland annat Drängavisan av Danne Stråhed och Evert av Eddie Meduza.

– Vi är nöjda med dels låtarna och dels kvalitén när vi spelar, säger Jan Andersson om den nya skivan.

Skivan har tagit sin tid att få ihop. Lite extra tid har fått gå åt på grund av bland annat sjukdom inom klubben. Tack och lov så har personen som varit sjuk kommit på fötter igen och de har äntligen kunnat bli klara med skivan. På bilden på framsidan av skivfodralet finns alla dragspel, men även ett järnvägsspår. Jan Andersson, medlem i klubben,
berättar att det är för att även skivan har flera spår, vilket man ofta kallar låtarna.

Själva föreningen består av en relativt liten skara. Den yngsta som är med är 16 år, och den äldsta är 77. De är ett glatt gäng som spelar för skojs skull. Musik-ledaren Lars Nordling berättar att de inte bara spelar dragspelslåtar utan att de har en bra mix av genrer.

– Vi försöker våga oss på nya låtar, förklarar han.

Inför skivinspelningen har de tränat väldigt mycket och de har även spelat in vissa av låtarna flera gånger för att de inte varit helt nöjda. Det har även varit skönt att spela med ackompanjemang eftersom att de som ackompanjerar är mycket duktiga och stabila. De har även lärt sig en del av att spela in en skiva. De har lärt sig att lyssna mer på vad de runt om kring spelar och inte bara vara inne i sitt eget.

– Det ska vara roligt, det gör inget om det skulle låta lite sämre utan det viktigaste är att vi har roligt tillsammans, avslutar Lars.

Text & Bild: Emma Selan

Föregående artikelDaniels skrot blir konst
Nästa artikelHärligt ”go” i novembergolfen på Taste Sportsbar