Mormors Bakeri i Nötabråne: Kultur, natur, hälsa och hållbarhet.

Vår planet har det svårt. Det moderna skogsbruket och lantbruket hotar naturen överallt, och en ny internationell rapport från IPBES visar, att en million olika arter är utrotningshotade i en nära framtid, om vi inte kollektivt ändrar vårt levnadssätt. Projekt Mormors Bakeri i Blekinge är skenbart ett kulturhus, med café med hembakta kakor, restaurang med god vegetarisk mat, och ett blomstrande kulturliv med konst och levande musik varje lördag hela sommaren.

Men projektet har en djupare tanke: Hur ska vi leva, vad ska vi äta, hur ska vi behandla varandra, använda naturen osv. för att uppnå hälsa och livsglädje, och samtidigt ta hand om naturens sårbara ekosystem, så att våra barnbarn också har en härlig värld att leva i?

Pavlina Kordova, som leder Mormors Bakeri förklarar det på följande sätt: – Min dotter Rose ska ju helst växa upp i en värld som har det bra och som är i balans, så att hennes barn och barnbarn också kan leva glada i världen. Blekinge har världens finaste natur, och det är viktigt att vi tar hand om den och använder den, och rör mycket på oss, så att vi inte får en livsstil där man bara sitter hemma efter arbetet och tittar på TV.

Familjen trivs när man gör något tillsammans. Därför har vi skapat en plats, där hela familjen kan komma och vara, äta sund, läcker och billig vegetarisk mat, och gå eller cykla en sväng tillsammans i naturen efteråt. Det om att vara tillsammans, och komma ut och träffa människor, att vara social och fysiskt aktiv, och njuta av den vackra världen vi lever i – det är så avgörande viktigt för vår hälsa och lycka.

Lisa och Mattias Lidehäll från Syndromet hade tidigare i år en releasefest på Mormors Bakeri. I sommar gör dom en ny spelning på plats. Foto: Emma Selan.

Musik i Nötabråne
Hela sommaren bjuder Mormors Bakeri på levande musik i trädgården lördag 18.00-20.00. Det är typiskt unga människor från Blekinge som kommer och spelar. De får inte så mycket betalt för det, men de får upplevelsen av att vara nära en glad publik, och givetvis får de också äta gratis, när de kommer.

– Det är gratis att komma till konserterna, som helst skulle ge en upplevelse av enighet och livsglädje, säger Pavlina. På hemsidan mormorsbakeri.se kan du se vem som spelar.

Fruktträd Plantskola
Ett annat initiativ som Pavlina och hennes man Sören har tagit, är en ny ekologisk fruktträd plantskola (blekingefrukttradplantskola.se) som levererar klimatsäkrade fruktträd till områdena.

– De säljs genom Stora Coop i Karlshamn, från Mormors Bakeri och från webshoppen. Idén är att alla trädgårdar ska kunna ha fruktträd så att familjerna kan vara självförsörjande med lokalt odlad frukt. Det är hållbart! säger Sören.
– Träden är ympade på en stark rot, så att de kan leva längre, klarar sig fint utan mycket gödning, tål hård frost ner till -40c, värme och torka. De kan även bli 100 år gamla. Det är träd som ger massor med frukt i många år. Men träden blir stora, så det är viktigt att man får beskurit dom, så att de får en bra låg form, så att man kan nå frukten. Det är det enda minuset med dom. Med det tar en timme om året, så det kan man nog också klara, berättar Sören med ett leende.

Världens mysigaste café
Publiken har tagit väl emot Mormors Bakeri, och några har kallat det “Världens Mysigaste Café” något som Pavlina är stolt över.

– Vi har hållit allting efter en gammaldags stil, och framför allt har vi försökt att bevara det fina gamla huset som vi har fått lov att överta, så det står nästan som det gjorde, då det blev byggt i 1875. Vi har bevarat det gamla bageriet, så att bakugnen från omkring 1900-talet fortfarande kan användas, och även den gamla komposttoaletten har vi bevarat, dock med den ändringen att vi har satt in ventilation. Men man kan inte ta fel på att det är en komposttoalett när man använder den, säger Pavlina och ler.

– Några gäster är lite ledsna över just den lilla detaljen med projektet. Men budgeten räckte inte till mer. Det kostade en miljon att ordna huset och göra om det till Café och restaurang och det var redan på kanten av vad vi kunde klara. Så vi hoppas att våra gäster förlåter oss för det som inte är perfekt med stället.

Pavlina och Sören har också planterat 30 rosor och över 100 gladiolus i trädgården, så att där ska finnas massor av blommor i trädgården om sommaren.

Barnvänligt
– Trädgården och lekplatsen med lekhuset i träden är det bästa med Mormors Bakeri, nämner Pavlina och fortsätter. Om vintern har vi ett lekrum inomhus, men hela sommaren är trädgården full av barn, som leker på den lilla lekplatsen som vi har byggt, och det är fantastiskt härligt.

Pavlina har i år köpt 12 nya trädgårdsbord, så nu är det 32 bord i trädgården, med plats till 180 personer.

– Det är så härligt att se trädgården så fylld av glada människor hela sommaren, ler Pavlina. – Det är otroligt att så många människor hittar ut hit till oss.

Catering och Bed and Breakfast
Mormors Bakeri erbjuder också catering till grupper och verksamheter, som önskar att äta billig och läcker vegetarisk mat – som ju faktiskt är det mest hållbara man kan äta. Om du önskar att hålla semester på Mormors Bakeri, kan du bo och äta där tre gånger om dagen en hel vecka för bara 3000 kr/person.

– Jag önskar att folk känner att platsen har själ, och att alla har råd till att komma hit, så vi håller ner priserna. Vi driver inte stället för pengarnas skull, utan för att vi gärna vill dela vår livsglädje med andra människor! avslutar Pavlina.

Du kan följa Mormors Bakeri på mormorsbakeri.se, instagram/mormorsbakeri och facebook/mormorsbakeri.blekinge, där kulturhuset har fått hela 5 stjärnor.

Text & Foto: Lia Mathilde Hörner

Föregående artikelNu blir det andra bullar i Bromölla
Nästa artikelOnsdagsträff med BCCC 15 maj