Hanne Vibeke Holst är en dansk författare som nyligen har släppt sin nittonde bok.

Hanne Vibeke Holst, som även är journalist, har nyligen släppt en ny bok som heter ”Som pesten”. Boken har fått stor respons i både Sverige och Danmark. Själva föreläsningen på Lokstallarna påminde lite om TV-programmet Skavlan. Vibeke Holst och moderatorn Niklas Törnlund satt i varsin fåtölj och pratade. Hon berättar om vägen till författarskapet men såklart också mycket om boken. Törnlund nämner att boken är längre på svenska på vilket Vibeke Holt skämtsamt svarar att det är för att danskarna har bråttom och inte så mycket tid.

Boken i sig handlar om ett nytt virus som angriper världen. Den handlar alltså om viruset medan den bakomliggande tanken är att det faktiskt är samhället som är sjukt. Viruset är en metafor för att vi lever i ett osamhälle. Var och en av personerna i boken har en egen agenda vilket även det kan jämföras med vårt samhälle på flera sätt.

Moderator Niklas Törnlund som har läst boken förklarar att han såg en stor individnärvaro hos karaktärerna och att boken hade hög både emotionell och erotisk energi.

Vibeke Holst berättar även om stressen och ångesten hon gick igenom när hon skrev boken. Hur hon gång på gång gav upp men kom tillbaka. Det vände dock när hon fick ett cancerbesked under tiden hon höll på med boken. Hennes första tanke efter beskedet var ”Vad i helvete, det här har jag inte tid med!”. Med cancern fick hon något annat än boken att vara stressad och ängslig över så det blev faktiskt en hjälp på ett sätt att bli klar med boken.

Text & Foto: Emma Selan

Föregående artikelÅrets kvinnliga företagare 2019
Nästa artikelKulturföreningen Borres Vänners årsmöte