Fordon
Alla har vi väl någon gång i någon bilhall hört” det är mycket bil för pengarna”. Ett begrepp som är svårdefiniterat på en begagnad bil, desto lättare på en nybil, enligt mig.

Jag ska först och främst erkänna att jag inte dragits till eller ens varit nyfiken på Dacia. Visst har man sett att man kan få en helt ny bil för väldigt lite pengar. Men ändå, kan det vara någonting att ha, trots priset? Min förutfattade mening är en bil typ utan någonting och att när jag stänger dörren känna plåten skramla.

Så när vi bestämde oss för att ge bilen en chans, var det inget jag såg fram emot precis. Jag brukar skämtsamt säga att jag aldrig ha fel, men det visar sig att jag definitivt har om Dacia Duster.

Jag hämtar ut en provbil på Ahlberg Bil, det är en framhjulsdriven med automatlåda. Det här är en bil som inte har så mycket ”lull lull” ingen stor pekskärm med backkamera och GPS. Men förutom det, ja så känns det här som vilken bil som helst som kostar ett par hundra tusen till, jag märker tidigt ett härligt ljud från dieselmotor, precis som mycket annat, som förvånar mig.

Dacia Duster är en modern SUV som har ett pris från 99,900:- om man tittar på begagnatmarknaden så får man en Audi A3 2010 med 14500 mil och där är faktiskt ingen pekskärm i den heller.

Jag förfogar över bilen i ett dygn, och jag tycker såväl landsvägskörning som terrängkörningen är imponerande. Kanske är det min förutfattade mening som gör att jag gillar bilen mer och mer.

Komforten och säte känns behaglig så om du som bilköpare inte frågar efter all utrustning kan jag varmt rekommendera Dacia Duster.

Självklart kan man utrusta bilen med t.ex pekskärm, större aluminiumfälgar och olika paket som Ambiance, Laureate och Black shadow som den dyraste versionen med en 1.5 dci motor(Diesel) 4-hjulsdrift och kostar 164.900:- Alltså fortfarande ett pris där man får ett par år gammal begagnad bil.

Smaken är ju som vi alla vet som baken, delad. Men jag fastnade i alla fall och känner ni precis som jag gjorde, tveksamhet till Dacia. Så tänk om, att ge bilen både en och två chanser om ni går i bilbytartankar.

Dacia tillhör Renault Group och är dess näst största varumärke. Dacia grundades 1966 och var då Rumäniens första egna biltillverkare. Drygt trettio år senare, 1999, privatiserades bolaget och Renault Group köpte 51% av dess aktier. I dagsläget äger det franska bolaget hela 99,43% av Dacia.

Dacia har en central roll inom Renault Group som utvecklingscentrum för Central- och Östeuropa. Här skapas moderna, robusta och prisvärda produkter för några av världens snabbast växande marknader

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelFörberedelserna inför julskyltningen är i full gång
Nästa artikelFöredrag om U-137 med Rolf Lindén