INFO-Bladets Emma Selan fick prova att hålla i de mycket lena djuren.

Föreningen för sällskapschinchilla, SCAF, har haft sin årliga utställning i Högaböke för tredje året i rad.

Den tionde november var det dags igen för chinchillautställning. Utställningarna har hållits i över 26 år men det var bara för tredje gången den hölls i Högaböke Bygdegård. Denna gång var det runt 140 anmälda djur som tävlade i både utseende och agility. Vid agilitytävningen ställs flera hinder upp längs en bana som chinchillan ska följa.

Annette Fridh, ordförande i SCAF, berättar lite om djuren. De är nattdjur, alltså sover de under utställningen och bryr sig inte så mycket om omgivningen eftersom att den hålls under dagen. Gnagarna kommer i grunden från Sydamerika där de lever uppe i Anderna. Eftersom att de lever i bergen på hög höjd där det inte växer så mycket, äter de främst torrt gräs, rötter och bark. Däremot när de lever som sällskapsdjur äter de mest pellets och hö. Till skillnad från andra gnagare, som man också kan ha som sällskapsdjur, äter inte chinchillor färska frukter eller grönsaker. Det är för att de i det vilda inte äter det och deras magar mår därför inte bra av det.

SCAF är en ideell, rikstäckande förening som funnits sedan 1992. Det främsta syftet är att informera och sprida kunskap om, det lite annorlunda sällskapsdjuret, chinchillor.

Text: & Bild: Emma Selan

Föregående artikelNalleövernattning på Karlshamns bibliotek
Nästa artikelService för Bromölla