En del av klass 4A visar upp sina böcker.

Den 15 november firas den nationella läsdagen runt om i Sverige. Prästslättskolan uppmärksammade dagen lite extra och tjuvstartade barnboksveckan redan under höstlovet som började 29 oktober.

Barnboksveckan är en nationell temadag som har sin höjdpunkt den 15:de november då den nationella läsdagen inträffar. Många skolor runt om i landet firar denna dag på olika sätt. På Prästslättskolan i Karlshamn valde man att ha massor av extra aktiviteter för att öka läsningen bland eleverna.

Prästslättskolans bibliotek har haft öppet varje dag under veckan och bjudit på många aktiviteter, bland annat bokmärkespyssel och att kolla på film. I vanliga fall brukar biblioteket på prästslättsskolan ha sagostund vilket är uppskattat bland barnen. Ibland blir det till och med skräckböcker. Då får man sitta och lyssna i mörkret vilket gör det lite extra läskigt.

Utöver biblioteksaktiviteterna hade man även en aktivitet där eleverna skulle läsa så många sidor då kunde. För var tionde sida fick man en centimeter band som sedan skulle hissas upp i flaggstången på skolan. Varje klass hade sina egna band.

– Det är viktigt att kunna läsa. Man borde vara nöjd över att man kan läsa för att vissa barn i vissa andra länder kan inte fast de gärna vill, berättar Milla Kjellsson som sitter med i skolans medieråd, även kallat Knattereportrarna.

I många klasser har även de äldre barnen läst för de yngre. Klass 4A har läst för ettorna. Då läste de ”Sagan om den lilla farbrorn”. Klass 4A hade även bokredovisning där de gav lästips till varandra. I klassen kunde de enas om att det är roligt att läsa och de gav även INFO-Bladet lite boktips. De tipsade bland annat om Lasse-Maja, Kapten Kalsong, Rum 213 och Dagbok för alla mina fans.

Gabriel som går i klass 4A berättar att han tycker om de flesta böckerna, men speciellt de med drakar. Ella svarar att hon tycker om ”Vår jättestora trädkoja med 26 våningar” för den är konstig och udda, men också rolig. Julieta berättar att hon också gillar roliga böcker. Det ska vara fantasi och ha konstiga monster. Därför läste hon Kapten Kalsong.

Text: Emma Selan
Bild: Emma Selan, Pernilla Enarsson & Katarina Hillermark Gard

Föregående artikelUtökat utbud i Gallerian
Nästa artikelHitta presenterna till jul hos Lilla ANTO:s Home