Alice Åkerblom.

Alice Åkerblom är uppväxt på ett lantbruk i Sölvesborg som präglades av kreativitet, konstnärlighet och hantverkstraditioner.

Vävstolen med sina traditionella mönster vävda med omsorg samsades med den moderna konsten på väggarna. Man kan säga att Alice filosofi vad gäller färg, form och kvalitet grundades under barn- och ungdomsåren hemma på gården.

Alice började sitt yrkesliv inom textilbranschen, där hon skaffade sig oumbärliga kunskaper om tygers tillverkning, tålighet och användbarhet.

Men det var ändå möbler som var det stora intresset. Och efter studier vid Köpmannainstitutet i Stockholm och en gedigen reklamutbildning förverkligades drömmen när hon övertog anrika Bo- och Belysningsmagasinet i Karlshamn.

Alice koncept med moderna möbler från de bästa tillverkarna i Europa blev en omedelbar succé och kallades lite beundrande för ”Karlshamns NK”!

– Jag vet att en del människor var skeptiska, säger Alice. Kunde det verkligen gå att sälja designmöbler i lilla Karlshamn. För mig var det självklart att människor här har lika stort behov att omge sig med vackra saker av hög kvalitet som människor i Stockholm. Och jag hade rätt.

Alice tog sitt vinnande koncept med sig till Malmö och efter det inriktade hon sig på inredning av offentlig miljö och inredde allt från hotell till bilfirmor och advokatkontor. Efter hand blev Alice mer och mer involverad i den danska möbeljätten Eilersens produktion och Alice anlitades för att tillsammans med Jens Juul Eilersen sammanställa företagets tygkollektioner samt att ansvara för utformningen av Eilersens mässmontrars. Jobbet innebar ständiga diskussioner om färg, form och funktion. Dessutom en ständigt uppdaterad kunskap om vad som händer i omvärlden. För det är mode i möbler också…

På väggen hänger originalbilder tagna på Kal P. Dal. Foton av Ben Foto.

– Det här var min egentliga skola, berättar Alice. Att jobba tillsammans med en gigant som Jens lärde mig allt och lite till om möbeltillverkning. Hans känsla för form och kvalitet är fantastisk. Och hans noggrannhet ät näst intill enerverande.

Under åren med Eilersen fick Alice tillsammans med fotografen Bengt Nyberg chansen att göra en reklamkampanj för Eilersen. Resultatet blev mycket lyckat och Alice och Bengt belönades med Guldeken för bästa konsumentreklam.

Men någonstans gnagde tanken på att komma tillbaka till Blekinge.

Den 10 december 2016 slogs portarna upp till BM Designcenter i Svängsta. De 1000 besökarna första dagen var kanske en fingervisning om att Alice och hennes möbler var mycket välkomna tillbaka.

Privat lever Alice i den renoverade gamla disponentvillan tillsammans med två katter och underhållaren Sven Melander, som fortfarande tror att det är han som är disponenten…

Bild: Emma Selan

Föregående artikelFemtioFemPlus underlättar din vardag
Nästa artikelOasenbadet – Bromöllas oas för avkoppling