”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” poster. © Paramount Pictures

Rollspelet “Dungeons & Dragons” har det nu gjorts ett nytt försök att filmatisera.
En charmig tjuv (Chris Pine) och ett gäng osannolika äventyrare ger sig av på en episk jakt för att återta en försvunnen relik. Men det går farligt snett och de blir intrasslade med helt fel personer. “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” tar den innehållsrika och lekfulla stämningen från rollspelet ifrån 80-talet till bioduken i ett uppsluppet och actionpackat äventyr. På 80-talet när rollspelet “Drakar och Demoner” som det heter på svenska kom ut så blev det en stor succé som många nördar spelade. Själv var jag för liten eftersom jag är född 1981 och därmed lekte mest med He-Man figurer under den tidsepoken. Därmed är inte jag så insatt i den fantasyvärld som man får ta del av i filmen “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves”. Men “Lord of the Rings” och “Game of Thrones” som har fått filmatiseringar på senare år är jag mer bekant med.
Den här filmen befinner sig lite mittemellan och riktar sig mer till även yngre målgrupper. Samt är den mer inriktad på humor, underhållning och action än att bara vara ett rakt igenom episkt fantasyäventyr. Utan förkunskaper om “Dungeons & Dragons” världen så känner jag mig underhållen och det finns en del som är bra med filmen om man inte har för höga förväntningar att filmen ska vara ett lika stort mästerverk som Peter Jacksons tre första Tolkien filmatiseringar.

Sophia Lillis, Justice Smith, Chris Pine och Michelle Rodriguez. Photo by Paramount Pictures and eOne/Paramount Pictures and eOne – © 2022 Par. Pics. TM Hasbro.

Jag minns ett försök ifrån 90-talet då de tog sig an att göra film av “Dungeons & Dragons” som var betydligt mindre lyckat och aldrig nådde biograferna. Det här nya försöket var mer lyckat och mer sevärt. Men som med allt som släpps idag så är originalitet och nyskapande väldigt diffusa ord i sammanhanget. I den uppsjö av fantasyfilmer som görs idag så får man nästan aldrig något som känns nytt och unikt. Om man har överseende med detta och inte ställer för höga krav så kan man få ut något av filmen. Den har sina traditionella hjältar. En hunk i huvudrollen. I det här fallet Chris Pine. Och en brokig skara med karaktärer som ansluter sig till honom för att besegra några ondskefulla karaktärer. Ett välbekant recept för en fantasyhistoria med andra ord.
Och Hugh Grant i en lite otippad roll som skurk som är rätt underhållande att bevittna. Samt så är Sophia Lillis som vi senast såg som Beverly Marsh i “It” filmerna underhållande som karaktären Doric som har förmågan att förvandlas till det djur situationen kräver för att ta sig ur en knipa. Sammanfattningsvis är det man får ett smått episkt fantasyäventyr med glimten i ögat.
Inte en film som man ska ta på allt för stort allvar och överanalysera. Men ser man filmen utan att använda hjärnan för mycket så funkar den som simpel underhållning.
En trea av fem möjliga är mitt betyg till filmen “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves”.

Sophia Lillis som Doric. Photo by Paramount Pictures and eOne/Paramount Pictures and eOne – © 2022 Par. Pics. TM Hasbro.

Text: Paul Karlsson

Föregående artikelSuccé igen – hos Blue Note
Nästa artikelKulturföreningen Borres Vänners årsmöte 2023