Halloween Ends poster. © Universal Pictures

Filmtips

Det har gått fyra år sedan Michael Myers sågs senast. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) bor tillsammans med sitt barnbarn Allyson (Andi Matichak) och har snart skrivit färdigt sina memoarer.

Efter att ha låtit en vålnad styra större delen av hennes existens, har Laurie bestämt sig för att ta kontrollen och omfamna livet. När så en barnvakt (Rohan Campbell) anklagas för att ha dödat en pojke, vaknar terrorn på nytt och Laurie måste slutgiltigt möta den ondska hon inte kan kontrollera. Den John Carpenter regisserade skräckfilmen “Halloween” ifrån 1978 var en väldigt stilbildande skräckfilm. Därefter har det kommit ett gäng uppföljare i varierad kvalité. Det är bara i princip “Halloween 2” som har hållit måttet.

Jamie Lee Curtis och James Jude Courtney som Laurie Strode och mördaren Michael Myers. © BlumHouse

Samt så kom det en Rob Zombie regisserad nystart bestående av två filmer som var helt okej. Men det var först 2018 då David Gordon Green tog sig an franchisen som det började bli något bra av det hela igen. Det var mäktigt att få se Jamie Lee Curtis kliva in igen i sin ikoniska roll som Laurie Strode. Känslan ifrån John Carpenters originalfilm kom lite tillbaka i den filmen och i uppföljaren “Halloween Kills”. Och den känslan fanns även kvar i den här avslutande delen. Handlingen tar vid efter händelserna där den föregående filmen slutar. Man får följa Laurie Strode och de överlevande ifrån Michael Myers senaste blodbad. Allt har varit relativt lugnt i Haddonfield sedan sist och Michael Myers har inte synts till på 4 år. Men ondskan lurar så klart runt hörnet. Michael Myers har bara hållit sig gömd och när Halloween nalkas så är han tillbaka. Filmen “Halloween Ends” håller samma kvalité som de övriga två filmerna i den här trilogin av uppföljare. Den inledande filmen ifrån 2018 var en mäktig inledning. “Halloween Kills” var ett våldsamt blodbad och en intressant uppladdning inför finalen vi nu fick i den här nya och avslutande filmen. Vad som även gör “Halloween Ends” intressant är att en annan eventuell mördare dyker upp. Därmed vet man knappt vem som är den skyldige till alla mord då även Michael Myers dyker upp och upprepar sin förödelse. Man får vad man förväntar sig i denna blodiga skräckfilm. Säcken knyts ihop på ett värdigt sätt för den här långvariga franchisen. Karaktärerna vi har fått bekanta oss med i de föregående filmerna får alla sitt avslut.

James Jude Courtney. © Blumhouse Productions/Universal Pictures

Sammanfattningsvis så är jag helnöjd med det filmen “Halloween Ends” hade att leverera. Jag tycker helt klart att det är den bästa “Halloween” filmen sedan John Carpenters originalfilm ifrån 1978. En stark fyra av fem möjliga är mitt betyg.

Text: Paul Karlsson

Föregående artikelEn ljusare tid med vacker belysning
Nästa artikelSå fungerar den svenska lagstiftningen kring casino och betting