Fr.v: Nurto Malin, med sin rätt Sambuca från Somalien, Fyra rätter från Syrien visas upp av Oras Albardan med maträtten faté, Ghada Jassoma med sin rätt tabule, Hasan Moustafa, faté och Jamal Hadba med hummus. Alla är mycket överens om att det är en rolig och givande dag.

Bromölla
Vuxenutbildningen i Bromölla har haft som tradition att arrangera en matfest för alla elever och nyligen var det dags igen.

Lina Hermansson som är en av de som håller i matfesten berättar att dom har haft det ganska många år nu och har blivit ett mycket populärt inslag.

– Det är elever som går grundläggande vuxenutbildning och SFI som träffas under en dag och bjuder varandra på maträtter från sina hemländer och delar på så vis sina kulturer emellan, berättar Lina och fortsätter. Vi dukar upp ett långbord som då kan bestå av olika maträtter, kakor, tårtor och annat gott. Eleverna kan sen ta varsin talrik och plocka lite av varje. Här finns även skyltar om vad det är för något, vad maträtten innehåller samt vilket land det kommer ifrån.

– Det blir ett väldigt varierande utbud av godsaker med tanke på hur många olika nationaliteter som samlas här, bland annat från Syrien, Somalien, Polen, Thailand, Afghanistan och Senegal. Vi var runt 150 personer i lokalerna vid tillfället.
– Man blir glad och lycklig! utrycker sig Oras Albardan.

– Mycket kul med matfest, många elever och vänner som har kommit hit, säger Hasan Moustafa.

– Senare på dagen bjuder eleverna även på musik och dans, visar upp sina kunskaper med instrument och uppträden. Det är som sagt många blandade kulturer, men det är en dag av glädje och skratt och att alla får känna sig stolta över sina hemländers kulturer, avslutar Lina.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelSölvesborgsgolfare deltar i Skånska Rundtouren
Nästa artikelNu har Life i Karlshamn hittat sin drömlokal