Allt du behöver är ett par bra skor och kläder efter väder. Löpning i skogen ger dig energi på ett unikt sätt och ger dig utmaningar du inte förväntat dig. Branta backar, om kullfallna träd, eller en tät skog. Det är utmaningar som gör DIG till en bättre löpare.

Vill du öka din styrka och motivationen till träning? Då är terränglöpning något för dig. Det är en effektiv träningsform som både stimulerar sinnet och din fysiska kropp. Genom att träna i naturen slipper du störande moment som bilar som man annars möter på landsvägarna eller inne i staden. Skogen ger ett lugn och en frihetskänsla som är svår att förställa sig om man inte har sprungit i skogen förut. Frisk luft boostar dig med ny energi! Det huvudsakliga syftet med löpning är att stärka hjärta och lungor.

Gör såhär:
– Börja försiktigt. Terränglöpning är tuffare än landsvägslöpning och det är därför bra att börja lite lugnt och inte ha för höga krav på sig själv. Börja gärna med att springa lite kortare sträckor, och desto mer du vänjer dig, desto mer kan du öka sträckorna.

– Håll ett öga på marken. Bra att tänka på när man löper i skogen är att se vart du springer. Håll koll på marken, gärna 3-4 meter framför dig, för plötsligt dyker en rot eller en sten upp som är lätt att snubbla över.

– Rätt skor! Det är viktigt att ha löparskor som är anpassade efter terränglöpning för att man ska få bättre kontakt med underlaget. Det handlar om att vara lätt på foten vid ojämn terräng för att undvika skador såsom stukade fötter, genom detta så tvingar man hela kroppen till en mer omväxlande träning än vid traditionell löpning.

– Variera löpningen beroende på vad du vill uppnå. Fler muskler aktiveras beroende på hur varierande och tuff terrängen är. Detta gör att din kropp blir starkare vid terränglöpning än vid landsvägslöpning.

Lycka till!

Text & Bild: Filippa Neij
SA13, Furulundskolan

Föregående artikelKarate – mer än bara ett kampsystem
Nästa artikelLivsrummet Ulla Strandberg- ”med många verktyg i min låda”