Bromölla
I karate lär sig eleverna koncentration, uppfostran och disciplin. Den största vikten läggs på att respektera och ta hand om varandra samt att visa hänsyn. I denna miljö finslipas tekniker och utövarna bär alltid med sig begreppet ”med stora kunskaper kommer stort ansvar”.

Bromölla Karateklubb har sin ”dojo”, träningslokal, i samma byggnad som simhallen. Träningarna hålls på lördagar mellan 10:30 – 12:30 och på söndagar mellan 17:00 – 19:00. Bromölla Karateklubb har förmånen att ha en av världens högst graderade mästare, det vill säga tränare. Han heter Osman Ejupi och han har det sjunde ”svarta bältet”, som kallas 7:e Dan. Det var också han som startade klubben år 2002.

Osman kommer ursprungligen från Kosovo och har tränat karate, eller Shotokan som stilen också kallas, sedan 1976. 1992 kom han till Sverige och tio år senare startade han upp karateklubben i Bromölla.
Osman och hans assisterande tränare har en fantastisk förmåga att inspirera barn och ungdomar att genom glädje utvecklas med karaten. Få idrotter ger en mer allsidig träning än karate. Förutom att man lär sig självförsvar tränar man upp smidighet, styrka, koordination, snabbhet och balans. Man tränar i princip vänster och höger sida lika mycket. Karate är utomordentlig träning för att få bättre kroppsmedvetande, för att få god balans och snabba reaktioner.

Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör karate så speciellt. Träningarna ger en energikick. Den som tränar karate blir gladare, starkare, lugnare, bättre på att fokusera. Bäst av allt är kanske att det är en resa utan slut. Ingen karateutövare blir någonsin fullärd. Karatens hela idé är att utveckla människor positivt, på alla nivåer. Detta gäller såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt. I karaten finns en stor portion av traditionella värderingar. Gott uppförande och självdiciplin genomsyrar verksamheten som en röd tråd.

När det gäller barn och ungdomar har karaten hos oss i Bromölla Karateklubb en stor möjlighet att erbjuda en positiv och omtänksam miljö. Karaten utformas så att den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap. Att vara aktiv är också en förutsättning för hälsa och välbefinnande i dagens stressade samhälle.

Bromölla karateklubb har ingen åldersgräns. Alla är välkomna. Det spelar heller ingen roll om man är kille eller tjej, man eller kvinna, otränad eller vältränad. Alla kan vara med. Klubbens yngsta medlem är fem år och den äldsta 91 år.

Vi har en fantastisk gemenskap i klubben där hela familjer är engagerade och tränar tillsammans. Just nu har vi många flickor som tränar flitigt. Mellan den 6-11 mars är en träningsresa planerad till Kosovo där flera av våra medlemmar också kommer delta i en stor internationell karatetävling.

Låter detta intressant? Titta förbi på någon av våra träningar så berättar vi mer.

Text & Bild: Jesper Thelander

Föregående artikelLyckligt par tar hem riktig storvinst
Nästa artikelTerränglöpning- en billig och effektiv träningsform