Bromölla/ Olofström/ Karlshamn
Som överskriften säger är det en bil som överraskar i vardagen, med sin smidighet att ladda, köra och uppleva så gör Renault Zoe elbilen till en mycket folklig bil.
Vi provade Renaults nya elbil för den som kanske vill ha en liten och billigare elbil men ändå kunna ta sig en rejäl sträcka på en laddning. Enligt fakta kan man rulla bilen under en sommarsemester cirka 38 mil, vilket är en lagom sträcka att köra innan man tar rast och vila.
Under vår körning så testade vi stadskörning och landsvägskörning och bilen platsar vid båda körningarna och visst känns det att det dessutom är en bra acceleration som elbilar brukar ha. Bilen svarar direkt och man sitter ganska bekvämt, i den moderna cupe’n, när man trycker till gasen på motorvägen. Även på högre hastigheter så hör man inte så mycket av bilen och så klart bör man inte det då vi har en elmotor under huven.
I stadstrafiken i Karlshamn testade vi en smart inställning som kallas ”B mode”. Istället för Drive lägger man i B Mode och får då en smidigare körning eftersom bilens inbromsning ökar utan att man behöver använda bromspedalen utan endast släpper gasen så saktar bilen ner snabbt. Ganska skön känsla att slippa hålla foten på bromsen hela tiden.
Utseende betyder trots allt lite när man väljer bil och designen på ZOE behöver man inte skämmas för. En rymdkänsla med mycket rymd inne i bilen och med olika utrustningspaket kan man få den med alla lyxiga detaljer i inredning. Här finns all modern teknik med induktionsladdare för telefon, backkamera, ratten full med teknik och inställning och självklart krock och sidoskydd.

Stor lättöverskådlig skärm Foto: Veronica Palmgren

En ganska stor pekskärm med överskådlig användargränsnitt gör att du enkelt kan höja ljud se vem som ringer och hitta kontakter i telefon samt ändra inställningar för bilen.
För den lilla familjen som inte behöver stora barnvagnar eller för dig som pendlar lite längre sträcka till arbete, eller du som far runt i arbetet många korta sträckor är det en alldeles utmärkt investering i Renault Zoe.
Miljö som den inte diskuterats förr.
Klädsel och inredning i Renault ZOE har den utmärkta smaken att vara gjord av 100 % återvunna material. Det är ett bra sätt att man kan ta vara på gamla bilars inredning och göra om för nya miljöbilar, nu pratar vi miljöbil.
Som van förare av kombibilar så kunde man tro att jag skulle reagera på den lilla bilens utrymme men inte för en sekund känner man att det är en liten bil då man mer känner sig
modern och lite miljömedveten.
Bilen finns naturligtvis i olika utförande och kan genom privatleasing för cirka 4000:- / månad köras 1500 mil. I detta ingår även batterihyra. Garanti på 5 år.

Räknar man på att spara in på bränslet ger miljöbilen ett ganska stort överskott som kan användas till annat än.
Text: Patrik Lundin
Foto: Veronica  Palmgren
Föregående artikelVälfylld sekondhandaffär märker av Cov-19 krisen
Nästa artikelFörflutenhetens landskap