Få historiker, om än någon, kan med enbart några få ord mana fram persongallerier och företeelser från en förlorad värld.
Ledamoten av Svenska Akademien, Peter Englund, är dock ifrån denna regel undantagen. I hans förstklassiga essäsamling ”Förflutenhetens landskap” får läsaren genom volymens 22 st. kulturartiklar en historisk exposé i skiftande epoker och tider.
Läsaren får också stifta bekantskap med såväl den ”Stora historien” som med den ”Lilla historien”. Den stora historien, med krig och politiska förvecklingar, har länge dominerat historieskrivningen, medan den lilla historien, med vardagliga bestyr och företeelser, har nästan alltid kommit i skymundan.
I ”Förflutenhetens landskap” är förhållandet det omvända och professor Peter Englund återger nyktert och klarsynt genom målande penseldrag en historisk mosaik som både smakar, luktar, ja, till och med stinker! Alla sinnen aktiveras i denna synnerligen välskrivna och oemotståndlig bok som är till för alla och envar som gillar historia eller enbart vill ta del av förstklassig nutidssvenska.
Den antika världens kanske mest kände talare och författare, Cicero, skall en gång ha yttrat att: ”Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet.” Någon av vår egen samtid skulle kanske istället säga att den som inte har Peter Englunds ”Förflutenhetens landskap” i sin boksamling, saknar mycket!
Vid pennan, bibliotekarie Marcus Bernhardsson
Sölvesborgs bibliotek är just nu, p.g.a. Corona-viruset, delvis stängt, men personer över 70 år får böcker utkörda efter beställning till tel. 0456 – 81 68 52. Personer under 70 år kan tre dagar i veckan hämta förhandsbeställda böcker på biblioteket.
Bibliotekarie Marcus Bernhardsson. Fotograf Elna Hansson.

 

Föregående artikelStadsbilen som elektrifierar vardagen
Nästa artikelOsynlig spänning i skräckthrillern ”The Invisible man”