Jesper undervisar.

INFO-Bladet besöker Självskydds-akademin som föreningen heter i folkmun (Självskydd i Bromölla IF).

Föreningen håller till i källaren på Tians-hallen, Tiansvägen 73 en lokal som delas med Bromölla Bågskytte. Här finner vi Jesper Thelander som informerar oss om föreningens verksamhet och vad som är nytt för den här säsongen, vår-terminen 2019.

Jesper berättar att det här är fjärde terminen föreningen varit aktiv och det huvudsakliga träningsformen som bedrivs är ett självförsvars system som utvecklats av den Israeliska militären. Systemet heter IKMF Krav Maga vilket betyder ”närstrid” på Hebreiska och består av självförsvarslösningar, stående och liggande kamp. Det ingår även försvar mot olika typer av vapen och tillhyggen.

Nytt för den här säsongen är att föreningen har skapat en grupp för barn. Genom Krav Maga träning lärs barnen hur de känner igen vanliga hot så som mobbare och exempelvis vuxna kidnappare eller ”fula gubbar”. Det primära är att barnen lär sig att att undvika konfrontation, men om en situation uppstår skall de reflexmässigt kunna försvara sig för att kunna fly. Träningen ger barnen, på en relativt kort tid, en möjlighet att lära sig självförsvarstekniker som är noggrant anpassade för att matcha deras respektive ålder, samt fysiska och mentala förmågor. Utbildningen syftar också till att förbättra barnens självkänsla, bygga tilltro respekt och disciplin.

Det Jesper berättade väckte vår nyfikenhet så vi frågade, hur går barnträningen till?

Nystartat, nu kan även barn få kunskaper i självförsvar.

Jesper utvecklar då resonemanget och beskriver att till barn så lärs Krav Maga mestadels ut genom lekar. Lekar hjälper barnen att lära sig och att följa anvisningar och främja självförtroendet. Han förklarar vidare att – ”vi visar och förklarar öppet men försiktigt olika angreppsscenarier, barnen lär sig se skillnad mellan att bli mobbad av en klasskamrat eller konfronteras av en okänd vuxen. Våldet som barnen lär sig att använda i självförsvar är som sagt anpassat till deras fysiska och mentala förmågor och syftar endast till att skapa möjlighet för att fly eller söka hjälp”.

Vi pratar mycket om moral och etik och det största fokuset ligger på att lära barnen vad man kan göra för att undvika farliga situationer. Barn som tränar Krav Maga lär sig mycket om engagemang och uthållighet.Vi har riktigt roligt tillsammans samtidigt som vi tränar kondition, styrka, rörlighet och tekniker. Krav Maga lär dem att uppskatta och vara stolta över sina prestationer när de lär sig en ny teknik eller passerar sitt gradtest. Barnträningen äger rum på onsdagar 17.00-18.15 samt söndagar 15.00-16.15.

-Vi tränar också vuxna (16 år och uppåt). Eftersom systemet är uppbyggt på kroppens egna reflexer lär man sig snabbt att kunna försvara sig själv berättar Jesper. Han beskriver att vuxenträningen bedrivs efter en läroplan där män och kvinnor oberoende av ålder eller fysiska förutsättningar tränar tillsammans. Några gånger per år arrangeras även specifika ”kvinnokurser”. Det finns också möjlighter för företag att få specilanpassade kurser för sin personal. Jesper berättar att de hållit kurser på företagsevent, möhippor, kickoffer, etc. Det finns även möjlighet för personlig träning dagtid efter överenskommelse.

Vi lämnar Självskyddsakademin för denna gången efter ett spännande möte helt utan blesyrer. Är ni intresserade av att veta mer om föreningen så har de en hemsida: sjalvskyddsakademin.nu. De finns också på Facebook. Det går också bra att ta kontakt med Jesper Thelander på 070 664 27 99 alternativt Pierre Pyykkö på telefon 0766 44 33 26.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelAmetisterna håller i sin fjärde utställning på Seniorernas Hus
Nästa artikelSång och komik med RevyMix