Inga tillsammans med ett antal av hennes tavlor.

Karlshamn
På Seniorernas Hus i Karlshamn håller för tillfället Inga  Johnsson och Rose-Marie Jonasson i en utställning.

Både Inga och Rose-Marie är med i gruppen Ametisterna tillsammans med Danièle M. Labole Thurbin som inte medverkar i denna utställning. De träffades under en utbildning vid konstlinjen på Blekinge folkhögskola i Bräkne-Hoby och skapade i mars förra året gruppen Ametisterna. De är nu inne på sin fjärde utställning tillsammans och har tidigare ställt ut i bland annat Karlskrona och i Stensjöäng.

Rose-Marie målar gärna med olja eller akryl och får mycket inspiration från naturen. Hon gör även lite träsnitt och monotypi, de sistnämnda är emellertid inte en del av denna utställning. Hon beskriver sina konstverk som föreställande och realistiska som ofta övergår i surrealism. Hon fascineras av träd och målar även gärna husdjur så som hundar och katter. Både hon och Inga instämmer i att de har lärt sig väldigt mycket från sin utbildning, de ser numera mycket mer nyanser än vad de tidigare gjorde.

– En skogspromenad är inte längre likgiltig, säger Rose-Marie. Hon förklarar hur det skiljer sig beroende på ljusets spel under de olika tiderna på dygnet.

Inga är även hon mycket intresserad av naturen vilket återspeglas i även hennes målningar. Hon målar det hon ser i naturen.

– När jag går ut mot havet så ser jag träd utav olika dagrar. Jag ser hur det ser ut när solen skiner, när det regnar och i solnedgången, berättar Inga.

Hon beskådar form och färg och ser ständigt nya skiftningar och formationer. Hon tar blekingegranit som ett exempel och förklarar att om man tittar på en berghäll kanske man bara ser just en berghäll men att det är så mycket mer nyanser och formationer även där.

Både Inga och Rose-Marie är också väldigt tydliga med hur nöjda de är med Seniorernas Hus. De uppskattar att de fått möjligheten att ställa ut sin konst där och är även mycket nöjda och glada för den hjälp de fått med att sätta upp tavlorna och liknande saker. Föreställningen håller på till och med den 31 januari.

Text & Bild: Emma Selan

Föregående artikelTraditionsenlig julmarknad
Nästa artikelSjälvskyddsakademin – lär dig självförsvar