2011 startade Kjell och sonen Thomas sin verksamhet med rökeri utanför Näsum mot Vånga. Då var de mycket förväntansfulla på hur det skulle fungera över tid. När vi nu träffade Kjell och Thomas och fick en pratstund om hur det går så är det två mycket nöjda herrar som glatt berättar.

Vi har fullt upp och dagarna i veckan räcker inte till, så till hösten drar vi igång en rök till så vi kan möta kundernas efter-frågan. Det blir att man kan dubblera tillverkningen men vi kommer även att använda den för att få bättre effektivitet under dagen. Det är viktigt för oss att gynna det lokala och därför kommer vår nya rök att produceras i Näsum av PMT, säger Kjell.
-Vår fisk läggs i saltlake därefter röks den på traditionellt vis med alspån, allt för att det skall bli en produkt av hög kvalite. Inga elektriska rökar då man tappar i smak.

Rökeriet ligger utmed natursköna Humleslingan. I butiken erbjuds enkel och dubbel varmrökt laxfilé i diverse olika smaker, kallrökt laxfilé & gravrökt laxfilé. I disken finner du även romsås, örtsås, gravlaxsås, skagensallad, räksallad lyx och diverse inlagd sill.

Flera lokala restauranger och cateringsfirmor har nappat på att handla laxen i hos Näsums Laxrökeri. Numera kanman även finna deras varor på marknad. Far och son har fullt upp nu inför midsommar som är en av de högtider då man vill äta deras producerade varor.

I övrigt är det jul och påsk som är toppar under året. Då ska det vara gott att ha en rök till igång.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelMidsommarfest på Ringamåla IP
Nästa artikelPaddla kanot i sommar