Då och då känner vi alla den där obehagliga känslan – ångest. När vi känner ångest får vi påträngande negativa tankar och fantasier.
Ångest kan förfölja oss dag och natt, den kan förlama oss, den kan blockera kreativiteten, den kan beröva oss livsenergi, den kan till slut leda till depression. Det är viktigt att förstå varifrån ångesten kommer och hur vi kan hantera den på bästa sätt.
Vi människor försöker skapa förutsägbarhet och trygghet med hjälp av olika objekt och företeelser utanför oss – och knyter an till dessa. Vi fyller almanackor med uppgifter och möten. Vi planerar resor.
Men paradoxen är att ju mer vi förväntar oss och ju mer stabilt livet känns, desto mer ångestfyllda blir vi när saker förändras och våra planer inte blir av. Separationer, pandemier, krig, bensinpriser – allt det får oss egentligen att inse att det inte är så mycket vi har kontroll över, även om vi gärna skulle vilja tro det. Som ett gammalt svenskt ordspråk lyder, ”människan spår, Gud rår”.
För att minska ångesten behöver vi först och främst inse och acceptera att vi bara kan kontrollera det vi verkligen kan kontrollera – och sluta försöka kontrollera det som vi inte kan kontrollera. Var går gränsen? Jo, vi kan inte kontrollera naturfenomen, olika processer på nationell och internationell nivå, pandemier, krig, bensinpriser m.m. Vi har däremot kontroll över våra kroppar, våra känslor och – sist men inte minst – våra tankar.
En enkel sak som du kan göra för att snabbt reducera ångestnivån är att utföra någon fysisk aktivitet. Ta en promenad, träna, gå på bastu, ta ett dopp i havet, gör en andningsövning m.m. Fysiska aktiviteter gör det mycket lättare att vara ”här och nu” och sänder ut ”må-bra-hormoner”.
Reflektera över vad som upprätthåller din ångest. I vilka situationer väcks den? Vilka tankar utlöses? Vad brukar du göra åt det? Är det något scenario som ”spelas upp” av sig självt för ditt inre öga om och om igen? Du behöver i så fall utvidga uppmärksamhetsfokus och generera alternativa scenarion. Verkligheten är väldigt komplex! Kontakta psykolog om du känner att du behöver professionell hjälp med din ångest.

Ekaterina Johansson, leg psykolog
Följ @igrow_psykolog på instagram.
Ställ frågor och föreslå teman.

Föregående artikelBromölla hjälper Ukraina
Nästa artikelFöreningsdagar och mässa i Bromölla