Kläder som är insamlade och volontärer som jobbar med att sortera. - Foto: Privat

Bromölla

Folk flyr just nu från kriget i Ukraina med enbart de allra viktigaste förnödenheterna. Samtidigt i Bromölla startades hjälpen direkt, flera eldsjälar började samla in kläder och andra förnödenheter för att kunna hjälpa Ukraina på olika sätt.

Masha 5 år har fått nya kläder Foto: Anna Szarek

Jag träffade Anna Szarek och Ulrika Segre som är två utav flera initiativtagare till att starta upp Facebook gruppen ”Bromölla hjälper Ukraina” och påbörja insamling av kläder, vagnar, sängar, hygienartiklar och allt annat man kan tänkas behöva. Anna hade genom sin ex-man flera kontakter i Ukraina där de började hjälpa familjerna med saker de behövde. Ulrika började samla in kläder till två pojkar och fick massvis av kläder. För både Anna och Ulrika var det helt naturligt och en självklarhet att hjälpa till. Tillsammans med flera eldsjälar packade Anna och Ulrika 130 ryggsäckar på en dag, som levererades till barnen vid gränsen. Detta kunde genomföras tack vare företag och privatpersoner som skänkt varor och alla volontärer som ställt upp. I väskorna till barnen fanns bland annat godis, dricka och gosedjur. Engagemanget har varit mycket stort och massvis av kläder, skor, täcken, kuddar, cyklar har samlats in. Just nu är det stopp på inlämning av saker.

Alexandera och SannaFoto: Anna Szarek

Däremot kan man hjälpa till genom att köpa presentkort på Maxi, Lidl eller Coop och lämna på Industrigatan 34, som familjerna kan använda att handla mat för. Man kan även ”Panta för Ukraina”, man pantar sina flaskor och burkar och tar ut sitt pantkvitto, detta pantkvitto kan man sedan lämna på Industrigatan 34 där det används till att köpa presentkort i matbutikerna till familjerna. Panta gärna i närområdet av Bromölla och Sölvesborg, så de som tar emot pantkvittot inte behöver köra långt iväg för att lämna in pantkvittot. Viktigt att tänka på att inga pengar tas emot av insamlingen, utan vill du hjälpa till så kan du köpa presentkort eller lämna ditt pantkvitto. Känner du någon som har kommit hit från Ukraina eller kommer i kontakt med någon, så glöm inte berätta att Industrigatan 34 står öppen med ett varmt mottagande och gratis förnödenheter, bland annat barnvagnar, sängar, madrasser, täcken, kläder, hygienartiklar, tallrikar, skor, leksaker och mycket mer. Öppettider framöver: Mån-Fre kl 14-18. Titta gärna in på sidan ”Bromölla hjälper Ukraina” och håll er uppdaterade, där uppdateras det frekvent med öppettider och vad som behövs.

Volontärer på Industrigatan 34 – Foto: Patricia Lundin

Har du boende till en familj från Ukraina? Då kan du kontakta Anna Szarek via Facebook sidan ”Bromölla hjälper Ukraina”. Anna är från Polen och kan kommunicera med flera av Ukrainarna på polska och hjälper de med boende. Under tiden jag var och pratade med Anna och Ulrika kom det privatpersoner och lämnade presentkort, volontärer som ville hjälpa till att packa upp det som samlats in. Även flera ukrainska familjer som kom dit och hittade det dom behövde. Ett mycket fint engagemang av alla inblandade och man ser att alla är berörda. En god stämning och ett varmt bemötande är det man möts av på Industrigatan 34 i Bromölla. Ingen kan göra allt men alla kan vi göra något.

Väskorna packas i Bromölla av volotärer – Foto: Privat

Vi på INFO-Bladet vill verkligen tacka de som ställer upp, både företag och privatpersoner som visar medmänsklighet och önskar de lycka till med en förhoppning om att kriget ska upphöra inom kort.

Två barn som mottagit väskor i Polen, Warsawa – Foto: Privat
Bil som används för att hjälpa Ukraina – Foto: Patricia Lundin

Text: Patricia Lundin

Föregående artikelLokal auktoriserad bilverkstad satsar på Inredning
Nästa artikelSå hanterar du ångest