Näsum
Ny tradition – påskfirande i Västanå Skola, Näsums hembygdsförening.
Alla, unga som gamla var välkomna till Västanå skola för att fira påsk på annandagen. Uppmaningen var kom gärna utklädd, vilket flertalet anammade. Antingen var man utklädd till påskkärring, påskhare eller påskgubbe.
Man möttes av en påskkärring och fick uppmaning att rita en teckning för att sedan gå en påskrunda bestående av flera olika aktiviteter typ, gå med ägg på en sked, gå baklänges mm.
Efter detta hamnade man hos en påskkärring som tog emot, och där fick man också möjlighet att provflyga en kvast.
Väl inne i skolan fanns flera aktiviteter bl a möjlighet att köpa fika och korv.
Påskkärringen samlade barnen i en ring nedanför scenen. Hon berättade om sitt liv som påskkärring, och lärde ut hur man startar kvasten. Vi fick se var hon hade kaffepetter och var katten satt. Det har aldrig varit så tyst i Västanå Skola som när hon berättade så engagerande om livet som påskkärring. Alla undrade vad ska komma nu. Tystnaden var total bland både stora och små.
Påskkärringen avslutade med att berätta hur hon visste att hon skulle flyga vidare. Tuppen skulle gala och ett gäng andra kärringar kom flygande på himlen. Och då var det dags att starta sin kvast och ge sig iväg. Berättare var Bodil Johansson som jag är säker på har uppträtt som påskkärring tidigare när hon på detta föredömliga sätt kunde förtrolla en hel publik.
Därefter avslutades dagen med godisregn. Alla barn gick hem med välfyllda händer, fickor och mössor med andra ord en väldigt lyckad tillställning.
Välkommen tillbaka nästa år, då har vi förhoppningsvis anlagt en landnings- och startbana för påskkärringar – Västanå Airport. !

Text & Foto: Torgils Svensson

Föregående artikelElon Ljud & bild i Sölvesborg invigde sin köksutställning
Nästa artikelSGIF:s fotboll i Borres teckningar på Konstexplosionen