Nils Einar Poppe föddes 1908 på Möllevången i Malmö. Sin skolgång genomförde han på Johannesskolan liksom några år senare kollegan Eva Rydberg, som kom att föra hans teaterarv vidare.

Hans barndom var svår. Han föddes som oönskad och blev bortlämnad till en så kallad änglamakerska. Ett par i 20-årsåldern adopterade honom och han fick ett bra men fattigt hem. I deras bokhylla fanns bara två böcker: motboken och fackföreningsboken. Båda påverkade honom starkt.

poppe-bästa-redigering-2004-cmykTidigt fick han intresse för teatern. På Hippodromteatern i Malmö inleddes hans teaterkarriär. Under sina 4 år på Hipp spelade han i en lång rad revyer och operetter.

På 1940-talet kom han till Stockholm och genombrottet kom i Operetten Blåjackor, som gick på Oskarsteatern. Där inleddes ett mångårigt samarbete med danspartnern Anna-Lisa Ericsson. Lorden från Gränden och Teaterbåten är två kända musikaler, som de gjorde tillsammans.

Under 1960-talet upplevde Poppe en tillfällig svacka, men karriären tog ny fart då han övertog Fredriksdalssteatern i Helsingborg. Detta blev inledningen till på hans
framgångsrika år som teaterdirektör och fars-skådespelare. När TV började sända pjäserna under trettonhelgen var succén ett faktum.

Även inom filmen gjorde Poppe sig ett namn. Filmer som Kronans käcka gossar, Beredskapspojkar samt i Sten Stensson kommer till stan och Sten Stensson kommer tillbaka.

Trots alla stora framgångar bevarade Nils Poppe sin ödmjuka inställning till livet. Han avled 2000 och ligger begravd på Allerums kyrkogård i Helsingborg.
Lördagen den 30 maj vid Näsums PRO:s månadsmöte kommer Gunilla Poppe, gift med Nils, och deras son Thomas Poppe till Västanå skola, Näsum för att berätta om Nils Poppes liv och leverne med bilder och musik.

Text: Leif Strand
Bild: Privat

Föregående artikelGold Klitt’s Hundtrim har allt för din hund
Nästa artikelAssist Konsult – Redovisningsfirman med det lilla extra