Torgils Svensson, Elin Daufeldt från Näsums Byutveckling och Mats Roslund.
Näsums Hembygds och Fornminnesförening firade 60 år den 24 november i ett välbesökt möte i församlingshemmet i Näsum.
Det var här det började för bildande av föreningen och en styrelse utsågs 1959.
60-årsdagen började med att ordförande Torgils Svensson hälsade en stor publik välkommen. Näsums sonen professor-arkeolog Mats Roslund var speciellt inbjuden med föredrag om Gudahagen-Uppåkra-Västra Vång. Ordförande Torgils Svensson berättade om de 60 åren som gått. Föreningen har räddat Bravastugan och godsmagasinet för rivning och inköp av Banvaktstugan. Förslag till vägnamn, lyft fram många kulturobjekt i socknen. Föreningen har även arrangerat byaträffar, hantverksdagen, sommarkvällar, valborgsfirande och julstuga med Lucia. Sista industriminnet, Transformatorstationen i Axeltorp har även räddats. Det har givits ut årsböcker, kulturalmanackor, utställningar, dokumentation, släktforskning och invigning av minnesstenar.
Föreningen har protesterat mot vägnamn ”Länsgränsändring i Skrivarehagen”, Västanå skola och nerläggning av vårdcentralen i Näsum.
Efter ett intressant föredrag av Mats Roslund intogs kaffe med tårta. Vi gratulerades med en tavla med alla byanamnen av Näsums Byutveckling.
Ulla Britt Valdemarsson upp-vaktades med en vacker vepa och tal till föreningen. Föreningen välkomnade 4 nya medlemmar.
Efter en trevlig eftermiddag tackade ordförande Torgils Svensson för visat intresse och siktar på nästa 70-årsjubileum och hoppas på att föreningen lever vidare även då.

Text: Torgils Svensson
Foto: Ulla Olsson
Föregående artikel9 av 10 höjer betygen med Allakando läxhälp i Stockholm, varför?
Nästa artikelMörrum lyste upp med julmarknad