Bild1_cmyk Bromölla
På Ifötorget kunde man den 22 september beskåda en av Röda Korsets Vita bussar. De var aktiva under flertalet skandinaviska räddningsaktioner under sista skedet av andra världskriget.

Under andra världskrigets sista månader 1945 räddades cirka 15 500 människor ur tyska koncentrationsläger. Räddningsaktionen har blivit känd under namnet de ”Vita bussarna” och genomfördes i Svenska Röda Korsets namn. Syftet var att rädda skandinaver, oavsett religiös tillhörighet, och helst föra dem till Sverige före krigsslutet.

Den Vita bussen ställdes upp på Ifötorget, och Bo Fröberg höll föredrag för allmänheten och skolklasserna i Bromölla. Han har träffat många av de som var delaktiga i räddningsaktionen och han är de Vita bussarnas certifierade informatör.

– Räddningsaktionen med De Vita Bussarna är en bit svensk historia vi ska vara stolta över, säger han. Den här bussen är en av fem som fortfarande finns kvar. Från maj och in på höstkanten åker vi runt med den på en dragbil över hela landet och delar med oss av dess historia. Resten av året kan man se den på Volvomuséet i Göteborg.

Expeditionen med de Vita bussarna var ett djärvt och farligt uppdrag som genomfördes under en kaotisk tid. Beslut fattades efter hand och efter möjlighet, så som krigssituationen utvecklade sig. Det handlade om att rädda människoliv och det gavs bara en chans.

Håll utkik efter fler föredrag med Bo Fröberg om de Vita bussarna, för att inte missa en skildring av den svenska insatsen under andra världskriget, som visar på verklig medmänsklighet. Ett ämne som är lika aktuellt nu som då.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikel(H)julrundan i Näsum– 22/11, Kl. 14-17. Tredje gången gillt!
Nästa artikelGudahagens Vikingmarknad åter en succé!