Bromölla
En tisdag i början av november var det Gualövs skolas tur att få besök av Friends och Unga Klaras projekt ”Med rätt att vara” och en fantasifylld teaterföreställning om de stora frågorna i livet.  I våras fick kommunen erbjudande om att delta i projektet som vill bejaka drömmar, fantasi och ge inspiration och kunskap om normer, som en del av skolans demokrati- och värdegrundsuppdrag.

”De jag egentligen är” heter föreställningen, som spelas för mellanstadiet. Det är en lekfull teaterföreställning om de stora frågorna i livet. En pjäs som bejakar fantasin och uppmanar till berättelser där publiken på flera sätt är med på att skapa den gemensamma teaterupplevelsen. Under föreställningen bjuder alla in till lekar och övningar. Det kan handla om att hälsa på varandra med ett påhittat namn, ålder och yrke, till exempel, eller att alla som bråkar mer med sin mamma än sin pappa byter plats. Ingen blir utställd och man väljer själv i vilken grad man deltar.

Före besöket fick eleverna på skolan delta i en undersökning för att se hur själva föreställningen skulle påverka dem. Projektet innehåller även en lärarhandleding där tips ges på läroplansförankrade aktiviteter som läraren själv genomför med sin klass.

Skådespelarna som besökte oss var Paloma Winneth, Klas Lagerlund och Johanna Lazcano. Eleverna fångades upp fick ta del av en rafflande föreställning där de själva fick spela en stor roll och efteråt fick möjlighet att ställa frågor till skådespelarna samt att arbeta vidare med dessa livsviktiga frågor i respektive klass. En härlig grogrund för ett ständigt pågående värdegrundsarbete.

Gå gärna in och läs mer på www.medrattvara.se och www.ungaklara.se.

Text & Bild: Paula Lundin

Föregående artikel10 år med hudvård hos Lucky Face
Nästa artikelEn av världens finaste bengaler bor i Bromölla