Jennie
Jennie i sin “gottismiljö”. Foto: Privat

Bromölla
Jennie Bergman Spasovic blev anmäld av sin mamma till luciaomröstningen 1997.Det som sen hände var nästan som att en dröm gick i uppfyllelse.

Det är nu snart 20 år sedan och visst har minnet bleknat men när Jennie berättar om den tiden så lyser det lite mer i ögonen. Alla ville väl vara Lucia och att få stå med ljus i håret framför förväntansfulla äldre, på de kommunala åldringsboenden gav så mycket tillbaka.

– Vi lärde in alla sånger och reste runt på företag, äldreboende samt framträdde på torget och i kyrkan. Det var bråda dagar med mycket sjungande och lussande. Det var en mycket rolig upplevelse och som sagt nästan som en dröm som blev sann.

Jennie berättar om ljuskronan.
Det var när vi lussat ett tag som det blev problem med att hela håret var fullt med stearin från de droppande ljusen. För av den värmen blev det så att allt smälte ner i håret trots en huvudduk. Det var timmars arbete för att få håret ok igen.

Jennie som Lucia, bilden tagen i Lions klubbstuga Strandstugan. Foto Privat
Jennie som Lucia, bilden tagen i Lions klubbstuga Strandstugan. Foto Privat

När vi skulle krönas på torget så skulle vi åka i fackeltåg från brandstationen till torget. Vi hade sett framför oss en häst med vagn men det blev bil och släp. Kröningen skedde på torget och det jag kommer ihåg var att trots våra varma kappor och extra kläder så var det riktigt kallt.
Det ska bli extra roligt att besöka detta årets luciakröning när alla tidigare Lucior är inbjudna. Kan bli ganska spännande.

Jenni Bergman Spasovic bor numera i Arkelstorp och har ett arbete som många skulle älska, eller i alla fall det hon arbetar med. Hon ”plockar” godis dvs hon fyller på godis i butik.

Missa nu inte den 50:e Lucian på torget i Bromölla, söndagen 11 december.

Text: Patrik Lundin

Föregående artikelBromöllas första officiella Lucia för 50 år sedan
Nästa artikelLucian med god utsikt över takåsarna