christina-de-jounge-sturesson
Christina de Jounge Sturesson Bromöllas första Lucia i sin ataljé. Foto: Patrik Lundin

Bromölla
Bromölla har en tradition med att ha en Lucia som lyser upp den mörka tiden. Genom åren har det varit Lions Club i Bromölla som skött detta evenemang och i år blir det 50års jubileum.

Lions har bjudit in alla 50 luciorna för att träffas och fira men även att tacka för deras prestation. Under den årliga julmarknaden som går av stapeln söndagen den 11 december, kommer många av de tidigare luciorna att framträda på scen med sång. Självklart är det luciakröning av den årliga lucian också.

INFO-Bladet träffade Christina de Jounge Sturesson som 1967 var den första officiella lucian i Bromölla.

– Det är inte lätt att komma ihåg allt från den tiden, jag trodde inte att jag skulle sitta i en intervju om vad som hände för 50-år sedan på torget i Bromölla. Det jag kommer ihåg är att min syster Karin ”Kicki” de Jounge Lundgren och hennes bästa kompis, Lena Svensson var två av tärnorna. Jag kommer även ihåg att DrickaAxel körde följet på flaket, Chemicken, Agne Åkesson var med samt Lasse Lundström som var president i Lions och krönte oss.

christina-de-jounge-sturesson1967
Luciaföljet på väg till torget som traditionen bjuder. Foto Privat

– Kröningen skedde på torget och det var mycket folk och minns jag inte helt fel så snöade det faktiskt.

Hur kändes det att få den äran att vara Bromöllas Lucia?

-Ja jag kommer faktiskt ihåg att det kändes lite förvånande speciellt över all uppmärksamhet och det va högtidligt att få vara i centrum på detta vis.
På den tiden gick inte luciaföljet runt på företag eller på ålderdomshem så det blev ett par framträdande varav ett på Torget.

Som 14-åring flyttade Christina från Göteborg till Bromölla då pappa arbetade för IFÖ. Christina arbetade ett par år som lärare på Gualövs skola efter sina studier och flyttade sedermera från Bromölla till Landskrona. Här har hon verkat till för några år sedan då hon återvände till föräldrahemmet i centrala Bromölla.

Text & Bild: Patrik Lundin.

Föregående artikelAnvänd din fiberanslutning rätt
Nästa artikelLucian som arbetar med godis