Lions Club donerar pengar till föreningen ProVitae.

Bromölla
Lions Club har alltid ett stort engagemang i Bromölla och donerar varje år insamlade pengar till lokala insatser och föreningar. Insamlingen från årets Humlerally tillföll patientföreningen ProVitae.

ProVitae är föreningen för män i östra och norra Skåne som drabbats av prostatacancer. Deras målsättning är att vara ett stöd för drabbade män och deras anhöriga. Att lyfta frågan om prostatacancer och så kallad pappografi är någonting som föreningens ordförande Jan Frick tycker är väldigt viktigt.
– Som med allt annat är det viktigt att prostatacancer upptäcks så tidigt som möjligt, berättar han. Vi som patientförening kämpar för att pappografi ska en allmän företeelse, som med mammografi. Tidigare har detta hindrats av att det varit oenigheter kring PSA-provets effektivitet.

Trots det har fler än 50% av alla män över 50 år någon gång gjort ett PSA-prov. Detta kan bero på en ökad medvetenhet och att flera företag lagt in provet i företagshälsovården.

Donationen som ProVitae fick ta emot av Lions Club i Bromöll är på hela 12.000 kr. Pengarna är insamlade under årets Humlerally och en målsättning med årets rally var att beröra alla män, och lyfta diskussionen kring prostatacancer.
– Vi ska göra skillnad med Lions pengar och använda dem för lokala insatser, kanske någonting på CSK, avslöjar Jan. Vi inväntar ytterligare en diskussion från Lions Club i Åhus, och sen tar vi i styrelsen en diskussion i samråd med Lions för att besluta vad pengarna ska användas till.

ProVitae var själva på plats och informerade under Humlerallyt och fick några nya medlemmar på köpet.

– Vi vill även rikta ett stort tack till Lions i Bromölla för donationen! ler Jan.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelHärlig utflykt och månadsmöte
Nästa artikelSölvesborgsgolfare segrade på Vellinge Gk