– Jag har beställt fyra par skor till dig på internet och fått de skickade hem, två olika modeller i två olika storlekar.

– Fyra!? Vad ska jag med fyra par skor till? hostar jag fram.

Du visste ju inte vilken storlek du har och då är det bättre att skicka tillbaka de som du inte behöver så får du skor i rätt storlek och du har de då du behöver de.

OK men blir inte detta dyrt att skicka tillbaka?

Nej det är Gratis frakt……

Känner ni igen detta? Att i dag handla på Internet är så modernt och lätt. Dessutom är det nästan gratis.

Jag fick i alla fall två par skor för halva priset mot alla andra som säljs i fysiska butiker. Att skicka tillbaka de som var av fel storlek kostade inget!

Men mig lurar de inte tänkte jag och lusläste så klart varenda rad och nej ingen extra kostnad för frakt.

Samtidigt så pratar vi om att alla frakter blivit så dyra på grund av alla miljöskatter osv. Det verkar inte alls vara särskilt dyrt men desto kämpigare för vår miljö.

Det är nästan samma miljöförstörelse/bedrägeri som vi svenskar blivit utsatta av då vi tvingas sätta oss i bilen och åka i tre timmar enkel resa till Tyskland för att köpa öl och sprit som är producerad och transporterad till Tyskland. Nåja om man ska åka så långt så måste man handla hem ganska rejält för att kvitta ut drivmedel och färje-/bro-avgift. Nja tvingar är kanske fel ord, vi kan faktiskt handla det lilla man dricker här i Sverige.

Den röda tråden verkar vara miljö eller inte? Kanske värderingen av den globala handeln är mycket högre än den lokala då mindre samhällen i dag inte hinner med alla snabba svängar där stora butikskedjor etablerar sig i stora gallerior.

För att få denna service lokalt med personal måste man täcka kostnaden för personal och lager, det gör att produkten kostar några kronor mer. Alla som basunerar handla lokalt är de bakåtsträvare eller miljökämpar? Viktigt tycker jag är väl ändå att man arbetar med så lokala företag som man kan eftersom grannen, eller de som bor på samma ort ofta sysselsätts i de mindre lokala företagen.

Så hur gick det med skorna?

Jo de sitter bra och det var ett bra pris. Om miljön ska ha någon chans måste det till en förändring.

– Patrik Lundin
Föregående artikelLions tog emot Sparbankens 180-års stipendium
Nästa artikelKrav Maga – Kunskap som kan rädda liv