Nytt år. Nya utmaningar. Vi har ett förslag som verkligen ligger i tiden.
Vi beger oss ner i Tianshallens källare, en lokal som Självskyddsakademin delar tillsammans med Bromölla bågskytte. Ett gäng, bestående av 6 kvinnor och 3 män, är redan på plats då vi gör entre. De väntar alla på ett pass KRAV MAGA, som kommer från hebreiskan och betyder närstrid. Det är ett självförsvars system som den israeliska militären har utvecklat. Systemet består av hela 760 olika tekniker som ständigt utvecklas. De rutinerade tränarna, Jesper Thelander och Pierre Pyykkö, har båda stor kunskap och erfarenhet i bagaget. Deras ambition är att främst lära ut de tekniker som kan behövas i vardagliga situationer. Övningarna ska få deltagarna att känna att ” det händer på riktigt ”. Tanken är att reflexen att försvara sig ska gå in per automatik när adrenalinet ökar.
Tränarna inleder med en presentation som snart övergår i en uppvisning där verklighetstrogna situationer utspelar sig. Både vapen och andra tillhyggen ingår i rollspelen och man kan inte låta bli att dras med i det som sker. Det handlar om både stående och liggande kamp. Att det är en utmärkt träningsform för att stärka hela kroppen inser man ganska snabbt. De berättar att det är viktigt att iscensätta verkliga påhopp och överfall för att få igång flåset.
Deltagarna som stått på rad för att lyssna och iaktta blir snart ombedda att ge sig ut på mattan för att utföra övningarna som tränarna mycket pedagogiskt och noggrant visat upp. Fokusen är total och alla förstår snart vad det handlar om. De tränar på att hålla sin angripare på avstånd genom att hålla undan med händer och armar för att sedan knäa mot skrevet. Detta inledande kurstillfälle kan man se som träning men kommande tillfällen är tanken att man ska träna skarpt för att göra det realistiskt. Då kommer man att få träna med tand-, och skrev-skydd eftersom det då handlar om riktiga träffar och slag. Samtidigt berättar man att KRAV MAGA är inget man kan tävla i, då målet alltid är att undvika fight och fly ifrån situationen. Det bästa försvaret: Var inte där! Dra dig undan!
Under kvällen jobbar man mycket med styrka, både mentalt och kroppsligt. Kordinationsträning, för att lära sig hantera många bollar i luften, är en av de många övningarna vi får se. Musiken dunkar högt då den ska vilseleda utan att man för den delen får tappa fokus. Med tiden bygger man upp ett starkt psyke som kan komma väl till pass om man skulle råka illa ut i vardagen. Samtidigt handlar det mycket om respekt, disciplin och att tänka utanför boxen. I tävling finns det en domare, i verkligheten står vi ensamma i våra beslut. Beslut som måste fattas snabbt då situationen kräver att vi agerar på ren reflex. Det är då KRAV MAGA kan vara räddningen.
Det finns grupper för alla som känner sig nyfikna på att prova på denna spännande träningsform. Självskyddsakademin, som är en ideell förening som verkar för att lära ut självförsvar och metoder för att undvika våld, är de som står bakom detta. Man har barngrupper från 7-10 år, då man genom lekar lär ut KRAV MAGA till de yngre barnen. Juniorerna är mellan 11-15 år. Vuxengrupperna är populära, då många börjar inse vikten av att kunna försvara sig. Ett annat viktigt seminarium som man också håller med jämna mellanrum är riktat till enbart kvinnor. Det fokuserar på det våld och hot om våld som är riktad mot dem. Ofta är de dessutom av sexuell natur. Denna kurs brukar ses som ett uppvaknande av deltagarna. Precis som Jesper själv uttrycker det, kanske detta kan vara den perfekta presenten till någon man är rädd om och håller av. Ni hittar all info Ni behöver på deras hemsida: www.självskyddsakademin.nu. De har även en Facebook sida som ofta uppdateras med kommande evenemang. Visst låter det spännande?
Text & Foto: Jeanette Olsson
Föregående artikelKrönika: Global handel
Nästa artikelEn tidsresa genom ett århundrade