Frågan får man ganska ofta och samtidigt brukar svaret bli detsamma ” jomen bara bra..”
Detta är så kallat kallprat eller rättare sagt en hövlighet som tyvärr blivit slentrian. Om vi istället skulle stanna upp och verkligen bry oss om varandra kunde den frågan vara av ett annat slag. Att man bryr sig är ju det som betyder något men när vi ställer denna fråga är det inte vanligt eller brukligt att man svarar som det verkligen är. Lek med tanken att du istället säger ”-Vad kul att se dig” och stannar upp, tittar i ögonen och lyssna på svaret. Då kan det vara en möjlighet att verkligen få till en konversation som kan få betydelse för den du möter och dig själv.
Enligt ett pressmeddelande från Suicide Zero Blekinge Skåne, som är en ideell organisation, så har 24 människor i Blekinge tagit sitt eget liv under 2021. Det är illa noga att det faktiskt då är ökande inom gruppen barn och unga men att det dessutom statistiskt sätt 10 gånger så många som bara överväger och prövar att utföra ett självmord.
Man ser i sin senaste undersökning att arbeten med dessa frågor är väldigt eftersatta i Sveriges kommuner. Det drabbar våra vänner och familj så samhället måste kunna erbjuda stöd och utarbeta handlingsplaner. När vi ser in i den närmaste framtiden så prövas vi lite mer än vanligt pga pandemins efterdyningar, den höga inflationen med sämre ekonomi som resultat. Allt detta kommer att påverka oss och då kanske det kan bli så pressade lägen att man inte orkar med sig själv utan önskar att någon bryr sig.
Så nästa gång du möter en bekant stanna upp ta ansvar för att vi alla är människor och kan behöva någon att prata med. Du som inte har någon att prata med och känner dig helt under isen berätta för någon hur du känner. När du väl spräcker bubblan du befinner dig kan du få en stunds vila från tankar som mal. Hittar du ingen att prata med så finns hjälp på telenummer 90101.
Med medmänsklighet kommer vi ganska långt och vi får kanske med oss även de som mår dåligt.

Källa Suicide Zero www.suicidezero.se

Föregående artikelPRO Bromölla – Årsmöte 2023
Nästa artikelNu närmar sig Pinnagas Moppers årliga 1:a maj runda