Helen, Felicia och Lina.

Bromölla
Här är djur alltid välkomna att besöka butiken med sina människovänner.

Helen Schön som i dag blivit Helen`s Zoo med alla sina kunder i regionen skiner alltid med ett härligt leende. Kunderna som besöker butiken känner genast att de blir behandlade som om de var de sista kunderna som fanns. I alla fall verkar det så på de som jag studerar vid mitt besök hos Helens Zoo.

Denna lördagen då jag besöker butiken är det Våryra i Bromölla och en av de aktörer som deltar med aktiviteter är Helens Zoo. Utförsäljning av produkter, massor av erbjudande för djuren, fika och hundinstruktör Esa Åberg på plats. När vi besöker Helen, Felicia och Lina så har de fullt upp med att serva kunder och ta hand om hundar. Kunderna avlöser varandra i en strid ström och tjejerna är på tå och tar hand om alla. Att prova selar och kläder och inte missa en tipsrunda, där man kan vinna en spaupplevelse för hunden ger kunderna fullt upp att göra. Då uppskattas alltid en fika efteråt som man dagen till ära bjuder på ute i det fria.

1998 öppnade Helens Zoo för första början på Industrigatan, 19 år sedan. Det var den 1 november 2010 som Helens Zoo slog upp portarna i sin nya lokal med spa. En av anledningarna till att Helens Zoo flyttade till större lokaler var förutom butiksförsäljning att kunna erbjuda hundbad, trimning samt klippning av hund. Det finns ett kaklat fräscht rum för djurbad. Man erbjuder kunderna att komma dit och bada sitt djur på ett lättsamt och smidigt sätt s.k. Drop In.

Esa Åberg och Helen Schön.

Helens Zoo arrangerar tillsammans med Esa Åberg hundutbildning. Esa berättar lite om upplägget som är valpkurs för valpar upp till 6mån sen fortsätter man med lydnad grund samt lydnad fortsättning. – Egentligen handlar det mest om att utbilda människor så att de kan vara flockledare och kan ge trygghet åt sina fyrfota vänner. Är hunden osäker så beror det oftast på att den inte har några regler eller vet hur den ska agera och det är ingen bra förutsättning, berättar Esa.

År 2012 började Lina jobba hos sin mamma för att Helen behövde hjälp i butiken, då äntligen började Lina fatta tycke för djurbutiken.

– Efter varje dag som gick så började jag att förstå att jag hade hittat rätt, det är här jag vill vara, berättar Lina.

– När Lina berättade att det var detta hon ville så sa jag att ska vi köra så kör vi fullt ut, säger Helen.

Lina gick alla kurser på en väldigt kort tid och har tagit alla certifikat för att få jobba i och driva en djurbutik. Nu är det bestämt att Lina kommer att ta över Helens Zoo när det är dags för Helen att dra sig tillbaka.

Helens Zoo är Helens livsverk och hon är överlycklig över att Lina vill ta över och fortsätta driva företaget, som nu blir ett familjeföretag till slut.

– Jag kommer att fortsätta att bygga och driva Helens Zoo i samma anda som mamma har gjort, där kunskap, kvalité och glädje alltid präglar vår butik. Vi kommer alltid att hjälpa våra kunder att hitta rätt foder och tillbehör till sina djur. Det är ju för er kunder vi finns och utan er hade vi inte varit här, säger Lina.

– Vi vill tacka alla våra kunder som alltid funnits där för oss, avslutar Helen.

Föregående artikelNär livet förändras och assistans behövs
Nästa artikelDans för funktionshindrade i Folkets Hus