Utställning i verkstaden, här kan man bland annat se Ahmad Alnabolsys utställning och Scanisaurusprojektet.

Ifö Center har ett späckat sommarprogram med konst-utställningar, workshopar, lovaktiviteter och nya storskaliga målningar i utomhusgalleriet.

– Trots att kulturprojektet är hotat väljer man att fortsätta med business as usual. Om Ifö Center går under så ska det vara med flaggan i topp, säger verksamhetsledare Teresa Holmberg. Det är nedläggningen av Ifö Ceramics, fabriken där kulturprojektet vuxit fram, som skapat både ett hot och en unik möjlighet. Antingen lyckas Ifö Center köpa loss fabriken och blir då ett av Europas större kulturhus – eller så tar det slut inom ett år. Hur det går ligger nu i allmänhetens händer.

Den som vill kan teckna stöd-aktier i föreningens vinstbegränsade aktiebolag Ifö Center Development till stöd för köp och vidareutveckling. Både företag, föreningar och privatpersoner kan vara med och alla får som tack förutom aktier även motsvarande antal plattor med sitt namn på kakel i Ifö Center Hall of Fame om köpet lyckas. En aktie kostar 500kr och kan tecknas via swish 123 214 68 76 eller på bgnr 5124-2386. Misslyckas köpet återbetalas allas insatser innan årsskiftet igen.

– Det här är en once in a lifetime-chans att skapa något helt unikt för södra Sverige, och nåt som verkligen sätter Bromölla på kartan, berättar Teresa Holmberg.

Ifö Center verkar redan i ett internationellt sammanhang och utomhusgalleriet med alster av många kända konstnärer har bl.a. lyfts av Visit Sweden och Visit Skåne som besöksmål. Verksamheten har både bredd och djup.

Malin Lagers porträtt sydd på frihand. Detta verk går att se på Ifö Center i sommar.

I sommar kan du se Malin Lagers fantastiska porträtt på Ifö Center konsthall i Spar-bankshallen. Bilderna är sydda på frihand med en vanlig symaskin, något som är svårt att förstå när man ser verken. Utställningen pågår t.o.m. 14de augusti och är öppen dagligen.

I Lerlagret runt hörnet visas Ahmad Alnabolsys utställning och Scanisaurusprojektet.
Ahmad är för Bromölla mest känd som restauratör men är själv internationellt känd konstnär.

Vardagar 10-15 kan man träffa Ahmad och se hur arbetet med att restaurera Bromöllas egen ödlefontän går till. Pasaje Noruega från Argentina är musiker och dansare av högsta kaliber.

Den 8/7-15/8 flyttar stipendiaten Sebastian Blomqvist ut sitt stora skulpturprojekt i Lerlagret. Verken görs i papp och kläs i gips tills de ser ut som marmor. Hästar, människor, urnor i storformat. Den 13/7 kl 19 visas Elin Maria Johanssons audio-videoverk “Resonance of Cracks” i Högspänningshallen inne på Iföverken. Endast ca 40 biljetter á 100kr släpps, så det är förbokning som gäller. Den 15-21 juli finns konstnären Elin Alvemark i Lerlagret för att göra en monumentalskulptur i lera tillsammans med besökarna.

Sebastian Blomqvists verk.

Alla är hjärtligt välkomna att delta må 11-19, ti-fre 14-18 och lö/sö 11-16 v 29. Därefter blir det workshop i skulpterade självporträtt på samma plats, med konstnären Felice Hapet-zeder från Stockholm, för barn kl 10-12 och för vuxna 13-15 den 23/7 och 27/7. Porträtten kan bli del av en utställning i höst eller tas hem.

Elin Alvermark ger ytterligare workshopar, 24-26/7 kl 10-12 och 13-15. Det blir olika tema varje dag, men alltid med keramik som gemensam nämnare.

Alla workshoparna är gratis och har både föranmälan och drop-in i mån av plats. Sommarprogrammet kröns av de nya muralmålningarna i utomhusgalleriet som kommer att göras första två veckorna i augusti.

Håll utkik på Ifö Centers fb-sida och kom ner och se målningarna växa fram. I år kommer två internationellt kända gatukonstnärer – en från Italien och en från Bali att skapa nya verk. Slutligen, missa inte Sebastian Blomqvists vernissage den 17/8 kl ett i Ifö Center Konsthall på Sparbankshallen plan två.

Utöver programmet finns även möjlighet att få guidade visningar, delta i cirklar och kurser i tex betong, silversmide, grafik mm. Läs mer på www.ifocenter.com eller kontakta Ifö Center på tel 0708-740562.

Text: Daniel Sverkersson
Foto: Pressbilder

Föregående artikel”Pippi Långstrump på de sju haven” spelas i Bellevueparken
Nästa artikelBelönas för ett väl utfört arbete