Fr. v: Stefan Ohlsson - VD Sölvesborg-Mjällby Sparbank, Susann Hammad - Marknadschef Sölvesborg-Mjällby Sparbank, Lotta Dahlin och Caroline Nilsson stipendiater som eldsjälar och Jennifer Stenfelt Regionchef - UF Blekinge-Bromölla.

I år har Ung Företagsamhet haft ett rekordår i antal elever som startat UF-företag. En ökning i Sölvesborg-Bromölla med hela 34% från 54 elever upp till årets rekord med 82 elever.

Det är Sölvesborg-Mjällby Sparbank som delar ut stipendium till eldsjälarna på Furulundsskolan i Sölvesborg. Lärarna Caroline Nilsson, Lotta Dahlin och Ulf Bringsén som undervisar, stöttar och utvecklar eleverna som läser UF erhåller förutom äran att omnämnas som eldsjälar även en check med 1000Kr var från Sölvesborg-Mjällby Sparbank.

-Det är ett mångårigt samarbete mellan UF och Banken. Att vi samarbetar med UF är en självklarhet då eleverna får lära för livet. Eleverna får känna på hur det är att bygga upp och driva eget företag. De får lära sig att samarbeta och utveckla sin kreativitet, säger Stefan Ohlson, VD på Sölvesborg-Mjällby Sparbank.

– Sölvesborg har gjort en fantastisk resa på UF-sidan och det vill vi uppmärksamma. Vi vet att det är lärarna som är framgångsreceptet i Sölvesborg. Det kan vi främst se på hur utvecklingen ser ut då vi gått från 54 elever till 82 elever på ett år, fortsätter Stefan.

Stefan berättar också att de ser det som en av de viktigaste insatserna som man kan göra för ungdomar som är mitt i livet. Ungdomarna får en möjlighet att starta och driva företag och genom banken så får de en bankkontakt och ett baspaket för den ekonomiska delen av företaget. Normalt är det en kostnad men det baspaketet bjuder man på.

Caroline och Lotta berättar gärna om sina upplevelser med eleverna som gör att de vill fortsätta sitt arbete med UF. De nämner bland annat hur de kan se eleverna utvecklas och för en del är faktiskt samtalet till banken för att fråga om konto och baspaket det första officiella telefonsamtal de gör.

Många elever startar företag och en del kanske inte fastnar för det men de har i alla fall blivit mer insatta i hur ett företag ska drivas. Det kan vara intressant för företag att när de rekryterar så ser företagaren att den som söker arbete har en utbildning med UF och då värderas denna ansökan kanske annorlunda.

De berättar att det krävs ett stort engagemang även från skolan om man ska lyckas och de känner att man har stor förståelse från ledning och kollegor som är viktigt. – Vi har möten där företagande diskuteras och man drar uppriktlinjer för hur allt ska fungera.

– Att Sölvesborg-Mjällby Sparbank är en partner till Ung Företagsamhet är oerhört viktigt då man som partner bidrar till en mer företagsam region och ökad tillväxt. Genom oss blir det fler företagare då många UF-elever startar eget företag vilket i sin tur leder till en ökad sysselsättning och högre skatteintäkter, säger Jennifer Stenfelt, Regionchef, Ung Företagsamhet Blekinge.

Sölvesborg-Mjällby sparbank sponsrar idrott och kultur, näringsliv, samhälle och ideell verksamhet man har en affärsvolym på över 9 miljarder kronor, ca 30 anställda och två kontor i Blekinge.

– Vi är en egen bank som äger en liten del av Swedbank – inte tvärtom. Vi har i 180 år verkat för ett bättre liv i vår närhet tillsammans med våra kunder. Det är det vi kallar för att ha hjärtat i bygden och det vill vi fortsätta med i minst 180 år till, Susann Hammad, Marknadschef.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi också på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF-alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet, Jennifer Stenfelt, Regionchef, Ung Företagsamhet Blekinge.

Grattis till ett lyckat UF-år, alla inblandade från oss på INFO-Bladet, även vi är naturligtvis Guldpartner till UF Blekinge-Bromölla.

Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelGör ett besök på Ifö Center i sommar – fullspäckat program
Nästa artikelÅrets sommarteater på Kastellet