Vi gör bland annat ett besök hemma hos Rebecka Broberg.

Det har blivit trendigt att återbruka, göra om saker och hitta nya användningsområden.

Allt fler upptäcker glädjen i att gå på loppisar och handla second hand. Vi har träffat två tjejer som delar med sig av fynd och tips till oss!

Hemma hos Magdalena Herbst. Allt har fyndats på loppis eller second hand förutom katten.

Först träffar jag Magdalena Herbst. Hon gillar att inreda med sina fynd och målar gärna om saker i guldfärg så det passar i hennes hem. Då matchar det till de gamla tavlorna med guldramar som hon samlar på. Hon har bokhyllan fylld med gamla vackra antika böcker, skålar och glaskaraffer. En regel hon har är att det inte ska vara dyrt. Även om hon väldigt gärna ville ha just det där marmorbordet med tillhörande guldspegel från 50-talet, så var 2000:- för mycket. Och de vackra böckerna fyndar hon för max 20 :- styck, det ska inte bli en dyr hobby. Det blir verkligen en tidsresa att öppna gamla böcker och försvinna in i berättelser.

Är det nåt särskilt som man är ute efter på en second hand-butik ska man vara där vid öppningsdags för de bästa fynden går direkt. Sen ska man tänka på att många saker kan du piffa till själv, det gäller bara att ha fantasi. Ska du köpa stoppade möbler tipsar Magdalena om att lukta på dem efter mögeldoft, känn ordentligt så de inte är söndriga.

Fråga gärna om det går att pruta, men gör det alltid på ett trevligt sätt. De mest speciella loppisarna berättar Magdalena finns i London där det kan dyka upp prylar från andra världskriget. Där hittade hon tre Victorianska skålar för 900:-, och döm om hennes lycka när hon senare hittar 4:e matchande skålen för 15:- i Karlshamn på 34:ans Fynd.

 

Hos Rebecka Broberg, noga placerat bildar små ting stor konst tillsammans.

Den andra tjejen jag träffar är Rebecka Broberg.
Hennes far var skrothandlare så intresset har funnits sen barnsben. Atmosfären på loppisar är speciell och det blir ofta att hon stannar upp i nostalgiska konversationer om ting med nån annan besökare eller säljare.

Rebecka gör utflykter och kollar upp på internet var hon kan hitta nya loppisar att besöka, så det planeras i förväg eller hittas av en slump. Ibland köper hon föremål hon inte vet vad de används till bara för de är vackra. Funderingar om vem som ägt, vart de varit och vem som tillverkat dem sysselsätter henne. Vissa föremål förvaras i källaren tills hon kommer på vad de ska användas till. Hon har flera gånger anordnat garageloppis hemma eller skänkt vidare.

Fler borde tänka på att skänka istället för att kasta på tippen uppmanar Rebecka. För man vet inte vad nån annan kan ha nytta av och pengar kan gå till hjälporganisationer. Rebecka tipsar om att ha med sig små kontanter och att pruta med glimten i ögat. Köper du kläder så sniffa alltid i armhålan, odör kan annars vara omöjlig att få bort. Man kan även färga om eller bleka kläder, tröjan hon har på sig idag har stänkts på med klorin och fått helt ny look.

Hemma inreder hon med gamla verktyg och uppstoppade djur, gammalt och nytt blandas med egen konst. Just nu önskar hon finna ett tidningsställ, det är kul med sökandet efter nåt speciellt, likt ett uppdrag med belöning. Ibland hittar man ju nåt helt oväntat, som när man bläddrar i en bok och finner förre ägarens nakenfoto från 70-talet taget med polaroid. Det kan bli många goa skratt ibland fynden.

Magdalena tipsar
Ekenbergs Auktioner Karlshamn:
Mer exklusiva saker, både billigt och dyrt. Lions Loppis Bräkne Hoby: Billiga möbler. 34:ans Fynd Karlshamn: Fina möbler, mycket till barn. Antik & Loppis Gungvala: Exklusiva, här finner du det du letat efter länge. Kupan Röda Korset Karlshamn: Vintagekläder billigt. Kupan Röda Korset Ronneby: Fynd med inredningsprylar. Casablanca Line Karlshamn: Märkeskläder vintage i fint skick.
Lions Loppis Sölvesborg: Möbler och småprylar.

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelEn storslagen och mäktig Avengers avslutning
Nästa artikelSölvesborgs Golfkrog – nu även ”jazzeria”