Bromölla
Den 15 september gick höstens bussutfärd till Hönsalottas Luffar-museum i småländska Boda, där Snacke-Per mötte upp och till smäktande dragspelstoner av Kjell, ledsagade oss in i museet.

Där informerades vi om dagens program och bjöds på kaffe med frallor, som smakade förträffligt. Dagens musikaliska underhållare Nanna Elverhöj, Kjell Andersson och Alex Axelsson spelade och sjöng sig in i våra hjärtan.

Snacke-Per med sin humor och berättarglädje tog oss med på en resa tillbaka till en tid då luffare traskade på våra vägar och sålde sina alster tillverkade huvudsakligen av ståltråd. Han bjöd även på dråpliga historier som lockade till spontana skratt.

Lunchen som bjöds innehöll naturligtvis rejält tillagade maträtter som luffare med tur kunde bli bjudna på. Stekt fläsk, köttbullar, kroppkakor, isterband, potatis, ägg och sill. Vi fick också en inblick i glasets historia från att vara ett hantverk till nutidens maskintillverkning. Denna mycket intressanta och innehållsrika dag avslutades med kaffe, ostkaka, sylt och grädde.

Snacke-Per avrundade dagen för sin del med att ge oss en mycket fin upplevelse, då han med djupt allvar, läste en avliden luffares testamente. Så blev vi åter ledsagade till bussen till ljuva dragspels-toner. Det var idel nöjda pensionärer som nu påbörjade hemfärden.

När hemtrakten närmades, framförde Leif Strand ett välförtjänt tack till reseledarna Marianne och Jan samt chauffören för denna välplanerade och mycket lyckade resa.

Foto: Britta Strand.

Föregående artikelBjörn Dal levererade en intressant bokhistoria
Nästa artikel(H)julrundan i Näsum– 22/11, Kl. 14-17. Tredje gången gillt!