John Andersson och Mats Thell avtackas.

Bromölla
Skaparen Mats Thell som har gjort filmen ”Den gamla dansbanan i Valje” spelades upp inför en fullsatt Tiansgård, söndagen den 15 oktober.

I filmen så intervjuas John Andersson av Mats Thell inne i den nu legendariska dansbanan. John har sparat ett antal pärmar om åren som har gått i Valje Nöje, vilka som var artister och diverse händelser och roliga händelser.

Valje Nöje John Andersson.

I filmen så intervjuades också Olle Jönsson, Thorleif Thorstensson som gemensamt brukar säga när de kommer till Valje Nöje för en spelning ”nu är vi hemma igen”. Sen ska jag inte glömma minstingen Karlskronabördige dansbandsexperten Thomas Deugen och givetvis vår lokala dansbandskung Ulrich intervjuades.

1961 förvärvar lille John Andersson Valje Nöje som han själv säjer tillsamman med store John Bengtsson från Malmö. Under tio år arrangerade de folklig dans endast på lördagar men till slut så tröttnade store John på allt pendlandet mellan Valje och Malmö, samarbetet avslutades vänskapligt.

1971 började John själv arrangera Valje Nöje, men för att allt skulle gå ihop ekonomiskt måste fler dagar in i programmet som gammeldans på torsdagar, disko på fredagar, populärdans på lördagar.
– Sen ska vi inte glömma att Mjällby hade inte haft ett så bra lag om de inte hade haft bingon på onsdagar i Valje Nöje, så jag är en del i framgångarna, säger John.

– Måste berätta ett minne då vi hade köpt danspalatset 1961 och skulle på att renovera en sidobyggnad den s.k. röda stugan, som blev en viktig del i verksamheten. I alla fall så kom John med ett emaljerat handfat som grannen fick syn på, och att John var på väg att kasta handfatet.

– John, inte ska du väl slänga det handfatet? John frågade varför inte! grannen svarade John, – Du ska veta att Sara Leander har uträttat sitt behov i detta handfat före ett uppträde i Valje Nöje, svarar grannen John. John Andersson och frun Ulla bor idag i Norje utanför Sölvesborg.

Text & Bild: Peter Lennartsson

Föregående artikelFotograf ställer ut sina alster hos Gottepralinen
Nästa artikelDiabetes – en livsändring