Bräknetrampen från tidigare år. Här med Familjetrampen.

Bräkne-Hoby – Från ca 120 deltagare när Bräkneleden invigdes 2006, till 1250 deltagare under förra årets cykelfest, kan man säga att Bräknetrampen är en riktig framgångssaga.

Evenemanget har sedan begynnelsen utvecklats, med nyheter varje år och har vuxit i antal deltagare allt eftersom. Arrangörerna hoppas på rekord även denna gång. Just i detta nu pågår planeringen för fullt i Bräknetrampens styrgrupp och om lite mindre än två månader drar festen igång. Det är även många ideella personer som hjälper till både före och efter trampen, ca 160 personer är engagerade i Ekbacken och ute på sträckornas besöksstationer.

Alltid den tredje lördagen i maj återkommer evenemanget och i år är det den 18 maj som hela bygden vaknar till liv. Fler och fler upptäcker evenemanget och som alltid kommer det erbjudas flera olika sträckor att ta sig igenom, som i år består av åtta sträckor med olika svårigheter och längd. Dessa kan bestå av exempelvis en kustrunda, en runda med mountainbike, Elitrundor med upp till 117 km eller Hjämsatrampen för familjer, äldre och som dessutom är anpassad för rörelsehindrade personer.

Ingegerd Linden som sitter med i styrgruppen berättar om deras satsning 2015, då dom introducerade cykling för funktionsbegränsade.

Här syns den nya Paracykeln som i år en en stor nyhet.

– Vi vill kunna erbjuda alla som vill vara med ett sätt att delta. Vi kommer under detta året även att satsa ytterligare på de med funktionsnedsättning då en stor nyhet är den eldrivna parcykeln som köpts in i samarbete med Blekinge parasportförbund, den är totalanpassad för funktionsnedsatta. Cykeln kommer att placeras året runt i Bräkne-Hoby och finnas tillgänglig för utlåning till funktionsnedsatta och äldre.

Har man ingen egen cykel kan man hyra en genom att förboka. Det är gratis deltagande för alla barn upp till 16 år samt funktionshindrade.

Vare sig man väljer att delta på sträckorna eller bara besöka Bräkne-Hoby under denna dag har Ekbacken fullt av aktiviteter, underhållning, lotterier, tipspromenad och hoppborg för barnen.

Nyheter för i år är bland annat att man längst med Silpingetramen kan besöka Röaby där en fotoutställning hålls av Daniel Karlsson, här kommer även finnas tre besöksstationer där det visas solcellstak, minikraftverk och ett nybyggt Ekohus.

På Särskolegymnasiet i Sjöarp hålls det öppet hus, fullt med aktiviteter där allmänheten är välkommen.

Elittrampen.

På Hjälmsa-Ådalstrampen har scouterna hajk vid Ekfors där besökare kan testa på kanot, på besöksstationen i Harkniven kan man äta viltburgare och hälsa på getter, höns och grisar.

Vid Snittingfallet längst Kusttrampen berättar Bränkeåns vattenråd om sin verksamhet och om Snittingdammen.

Paddelkompaniet demonstrerar kajaker i Järnavik som man kan testa på.

Minst sagt, det kommer finns fullt av aktiviteter denna dagen och det kommer finnas någonting för alla.

– Vi får hoppas på en bra väderlek denna dag, vilket vi har haft de flesta tidigare åren, avslutar Ingegerd Linden.

Bräknetrampen 18 maj:
Start och Mål i Hoby Ekbacke.
Sträckorna:
Elittrampen: 57 km, 91 km och 117 km.
Mountainbike: ca 22 km.
Ådalstrampen: ca 30 km.
Kusttrampen: ca 28 km.
Hjälmsatrampen: 11 km.
(Familjetrampen. Även anpassad för rörelsehindrade)
Silpingetrampen: 28 km.
www.braknetrampen.se

Text: Daniel Sverkersson
Foto: Ingegerd Linden

Föregående artikelProffsig sparring hos BK Revansch
Nästa artikelNy VD på Sölvesborg-Mjällby Sparbank